Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jag är djupt besviken

Kollegapristagaren och undersköterskan Peter Magnusson är besviken, men inte förvånad, att han fått besked om att han inte är välkommen tillbaka till sin arbetsplats.
- Det känns som om vi har varit på väg hit hela tiden.
Linda Svensson Publicerad

Det var i våras som Peter Magnusson slog larm i tv om att det förekom främlingsfientlighet och rasism på hans arbetsplats - intensivvårdsavdelningen på Södertälje sjukhus. Sedan dess har han varit arbetsbefriad med lön. Nu har ledningen på sjukhuset bestämt att han inte får återgå till sin gamla arbetsplats.

- Man säger att det är ett oåterkalleligt beslut. Jag är inte uppsagd, men min gissning är att jag kommer att erbjudas en slasksysselsättning så att jag ska säga upp mig själv. Jag har fått några bud som jag betraktar som oförskämdheter.

Motiveringen till beslutet sägs vara att en specialistsjuksköterska och en specialistläkare hotar att säga upp sig om Peter Magnusson kommer tillbaka.

- Man har tagit en väldig hänsyn till att en del känner sig besvärade. Men problemet försvinner inte för att jag är borta.

- Det borde vara världens mest okontroversiella fråga att det är fel med rasism på en intensivvårdsavdelning. Men det jag har bevittnat är helt bortglömt i det här.

Just nu har han svårt att se att det kan komma något gott ur det som hänt. Han har förlorat sitt jobb, och det han slog larm om har sopats under mattan.

- Jag hoppas verkligen i förlängningen att det kommer någonting bra ur det här. Det borde inte ligga i sjukhusets intresse att förgöra mig som människa.

I morgon, onsdag, tilldelas Peter Magnusson Kollegapriset, som ges till någon som visat mod och integritet i kampen för yttrandefrihet och andra fri- och rättigheter i arbetslivet.

- Kollegapriset är en guldklimp i andra vågskålen. Det är oändligt viktigt. Det är en sådan enorm kontrast. Å ena sidan får jag inte gå tillbaka till mitt jobb, å andra sidan får jag åka till er och hämta ett pris.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.