Kollegor med slarvig eller utmanande klädsel, kärleksrelationer och ostädade skrivbord är inga större irritationsmoment, knappt en på tio reagerar. Dubbelt så många retar sig på kollegor som blir berusade på personalfester, som pratar ogenerat om för privata saker eller som aldrig berömmer andra. Främst är det medarbetare som har egna rum som stör sig på bristen på uppskattning, de i öppna landskap har större acceptans.
Men det som de flesta medarbetare (61 procent) blir upprörda över är kollegor med negativ attityd till arbetet visar Kontorsbarometerns undersökning som gjorts på uppdrag av fastighetsbolaget Vasakronan. Kvinnorna (68 procent) har mer problem än männen (53 procent).
Fjäskande för chefen är nästan lika impopulärt. Medarbetarna själva är mer upprörda än cheferna som ju kanske får ut något gott av det. På tredje plats kommer kollegor som grupperar sig mot andra, som ogillas av 54 procent. Kvinnorna har svårare än männen att acceptera att andra gaddar ihop sig. Usch för ofräscha toaletter, säger 57 procent av kvinnorna och 44 procent av männen. Männen hålls ansvariga för toasnusket.
All denna irritation som far i luften på kontoren, ska man visa den eller ska man försöka jobba bort den? Ledarskapskonsulten Gunilla Andersson som också är en av Kollegas relationsexperter på Fråga-svarsidorna menar att om man blir irriterad så finns det ett skäl till att man blir det.
- Men du har alltid ett val. Antingen är det så viktigt att du bör ta itu med det eller så får du bestämma dig för att leva med det.
Du ska vara tydlig i din kommunikation och inte "vara så snäll att du gör någon illa".
- Det är större risk att du sårar någon om du lindar in saker. Ha ambitionen att du ska hjälpa den andra personen men säg det rakt upp och ner. Vänta inte för länge med återkopplingen men det kan vara klokt att ta ett djupt andetag först och ha lite distans. Beskriv dina känslor och vad du har upplevt. Säg: "Jag skulle vilja att du gjorde så här i stället...", säger Gunilla Andersson.
Men man kan inte reagera på allt och det är bra att välja sina strider. Kanske tänka att "jag struntar i fjäskandet, det påverkar inte mig, men det här med de ostädade toaletterna kan jag inte tolerera. Det måste jag ta itu med."
Tänk om jag är en sådan där med negativ attityd som mina kollegor irriterar sig på?
- Fundera på om du vill göra något åt det. Om du vill det är nästa steg att ta hjälp av andra. Prata med en kollega, säg att du kanske inte alltid märker när du är negativ och be henne eller honom att säga till när du börjar sura.
Fakta
Vad på kontoret irriterar och upprör dig mest?
- Kollegor med negativ attityd till arbetet 61 procent
- ...som fjäskar för chefen 60 procent
- ...som grupperar sig mot andra 54 procent
- ...som inte lämnar rent efter sig på toaletten 50 procent
- ...som inte levererar resultat 40 procent
- ...som kommer för sent 39 procent
- ...som luktar svett 38 procent