Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Toasnusk retar kvinnliga tjänstemän

Sura kollegor irriterar mest. Fjäskande för chefen är nästan lika impopulärt.
- Man ska inte bara visa sin irritation, man ska säga vad man tycker rakt upp och ner, säger Kollegas relationsexpert Gunilla Andersson.
Eva Karlsson Publicerad

Kollegor med slarvig eller utmanande klädsel, kärleksrelationer och ostädade skrivbord är inga större irritationsmoment, knappt en på tio reagerar. Dubbelt så många retar sig på kollegor som blir berusade på personalfester, som pratar ogenerat om för privata saker eller som aldrig berömmer andra. Främst är det medarbetare som har egna rum som stör sig på bristen på uppskattning, de i öppna landskap har större acceptans.

Men det som de flesta medarbetare (61 procent) blir upprörda över är kollegor med negativ attityd till arbetet visar Kontorsbarometerns undersökning som gjorts på uppdrag av fastighetsbolaget Vasakronan. Kvinnorna (68 procent) har mer problem än männen (53 procent).  

Fjäskande för chefen är nästan lika impopulärt. Medarbetarna själva är mer upprörda än cheferna som ju kanske får ut något gott av det. På tredje plats kommer kollegor som grupperar sig mot andra, som ogillas av 54 procent. Kvinnorna har svårare än männen att acceptera att andra gaddar ihop sig. Usch för ofräscha toaletter, säger 57 procent av kvinnorna och 44 procent av männen. Männen hålls ansvariga för toasnusket.  

 All denna irritation som far i luften på kontoren, ska man visa den eller ska man försöka jobba bort den? Ledarskapskonsulten Gunilla Andersson som också är en av Kollegas relationsexperter på Fråga-svarsidorna menar att om man blir irriterad så finns det ett skäl till att man blir det.  

- Men du har alltid ett val. Antingen är det så viktigt att du bör ta itu med det eller så får du bestämma dig för att leva med det.

Du ska vara tydlig i din kommunikation och inte "vara så snäll att du gör någon illa".

- Det är större risk att du sårar någon om du lindar in saker. Ha ambitionen att du ska hjälpa den andra personen men säg det rakt upp och ner. Vänta inte för länge med återkopplingen men det kan vara klokt att ta ett djupt andetag först och ha lite distans. Beskriv dina känslor och vad du har upplevt. Säg: "Jag skulle vilja att du gjorde så här i stället...", säger Gunilla Andersson.

Men man kan inte reagera på allt och det är bra att välja sina strider. Kanske tänka att "jag struntar i fjäskandet, det påverkar inte mig, men det här med de ostädade toaletterna kan jag inte tolerera. Det måste jag ta itu med." 

Tänk om jag är en sådan där med negativ attityd som mina kollegor irriterar sig på?

- Fundera på om du vill göra något åt det. Om du vill det är nästa steg att ta hjälp av andra. Prata med en kollega, säg att du kanske inte alltid märker när du är negativ och be henne eller honom att säga till när du börjar sura.

Fakta

Vad på kontoret irriterar och upprör dig mest?

  1. Kollegor med negativ attityd till arbetet 61 procent
  2. ...som fjäskar för chefen 60 procent
  3. ...som grupperar sig mot andra 54 procent
  4. ...som inte lämnar rent efter sig på toaletten 50 procent
  5. ...som inte levererar resultat 40 procent
  6. ...som kommer för sent 39 procent
  7. ...som luktar svett 38 procent

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.