Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Varning för lullull

Drygt hälften av alla anställda skulle vilja förhandla arbetstider och semester med en presumtiv ny arbetsgivare, visar en ny undersökning. Men det finns all anledning att vara försiktig innan man ger sig in och förhandlar om annat än reda pengar.
Johanna Rovira Publicerad

Om du skulle byta jobb, vilka av följande förmåner skulle du vilja förhandla med din nye arbetsgivare om? löd frågan som ställdes av tjänstepensionsföretaget Alecta till drygt 3 000 förvärvsarbetande. 63 procent svarade arbetstider och på andra plats på önskelistan kom längre semester. Fler semesterdagar låter visserligen som en bra idé i teorin, särskilt vid den här tiden på året, men för många Unionenmedlemmar har förhandlingar om semesterdagar varit en ren förlustaffär när de frestats att byta sin övertidsersättning mot extra ledighet (se räkneexempel intill).

Överhuvudtaget ska man vara försiktig när man förhandlar om annat än reda pengar. Att locka med förmåner och statusprylar är ett beprövat lågpristrick för att få nöjda, högt presterande medarbetare. Lika effektivt som hög lön, men billigare, anser franska forskare.

Forskarna hävdar att det snarare är status än hög lön som driver oss att ge järnet på jobbet. Vi är programmerade att sträva efter status och genom att ta reda på vilka informella drivkrafter som finns på arbetsplatsen kan listiga arbetsgivare dra nytta av vår statusjakt. Erbjuda större tjänsterum eller en flådig titel istället för högre lön till exempel. 

I Alectas undersökning finns till exempel önskemål om statusmarkörer som gymkort, mobiltelefon, tjänstebil och hemdator. 

- Egentligen är det konstigt att så många fortfarande prioriterar förmåner som mobiltelefoner och gymbidrag när det är förmåner som tjänstepension, arbetstid och semester som verkligen spelar roll, säger Alectas pensionsekonom Eva Adolphson i ett pressmeddelande.

Förklaringen till vår statusfixering ligger i att serotoninhalten i blodet stiger i takt med statusen. Studier har visat att högt rankade aphannar har hög serotoninhalt, halten sjunker om aporna petas från sin plats. Liknande resultat har uppmätts på amerikanska collegestudenter.

Fakta

Tjänar du 25 000 kronor i månaden är värdet av fem extra semesterdagar 6 750 kronor. Jobbar du 100 timmar enkel övertid/år får du drygt 26 500 kronor i övertidsersättning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.