Anställda mellan 25 och 30 är missnöjda med hur det går till när deras löner sätts, enligt en undersökning genomförd av Ledarna och arbetsgivarorganisationen Almega. Bara 40 procent anser att de kan påverka lönen genom sin insats och kompetens. Och bara 30 procent tycker att löneskillnaderna på arbetsplatsen är tydligt motiverade.
På frågan om de skulle vilja se en utveckling mot mer individuell lönesättning svarar runt 50 procent ja. Av dem vilkas lön i dag bestäms genom centrala fackliga förhandlingar är det nästan 60 procent som vill se mer av individuella löner.
Vad beror då detta på? En förklaring, som fördes fram när rapporten presenterades i Almedalen, är att unga människor har en hög tilltro till sin egen förmåga, och därför tror sig bli vinnare i ett system där de lättare kan påverka sin egen lön. Däremot är det inte många som inser att om det finns vinnare måste det också finnas förlorare.
- Bakom siffrorna finns förhoppningen att man ska få högre lön. Men det kommer inte alla få, en del kommer att få lägre, konstaterade Sven-Erik Östberg (S).
En annan förklaring är att lönesättningen sköts illa och är otydlig på många ställen i dag.
- Missnöjet finns i alla åldrar. Det måste finnas kriterier för vad som avgör om man ska få högre lön. Det saknas på många arbetsplatser, sa Seco:s ordförande Janne Rudén som lade skulden både på arbetsgivarna och facket.
PTK:s förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt påpekade att avtalen redan bygger på individuell lönesättning.
- Men arbetsgivarna har misslyckats med att informera om varför lönen blir som den blir.
Även Ledarnas ordförande Annika Elias menade att det här är ett problem, inte minst för arbetsgivarna.
- En stor grupp har ingen aning om vad lönen avspeglar. Detta är pengar i sjön, då betalar man pengar till människor som inte vet varför de får den lönen.
För Ledarna, som organiserar chefer, är det viktigt att se till att medlemmarna får tid, instrument och kriterier för att arbeta med lönesättning på ett vettigt sätt, ansåg hon.
Även Almegas vd Jonas Milton höll med om att det finns brister i hur lönesättningen sköts lokalt i dag.
- Jag är inne på att man måste kvalitetssäkra den lokala löneprocessen. Man kan tänka sig avtal som bara får tillämpas av arbetsgivare som kvalitetssäkrats.