Neddragningar och omorganisationer är inte enbart en effekt av krisen. De senaste åren visar att många företag tar till åtgärder också när det går bra. Ofta slentrianmässigt eftersom det är lättare att beräkna framtida kostnader än framtida intäkter, skriver Unionen i sin rapport Downsizing - strategi eller panikåtgärd?
Mer än hälften av de tillfrågade i enkäten har varit med om en eller flera omorganisationer det senaste året. Knappt hälften har varit med om personalneddragningar i företaget. Av dem upplever 40 procent att de fått större arbetsbelastning, fler män än kvinnor. Nästan tre av tio har fått lägre motivation.
- De som är kvar i organisationen måste få en rimlig arbetsbelastning och arbetssituation. Arbetssättet måste ändras när resurserna minskas, säger Unionens ordförande Cecilia Fahlberg i ett pressmeddelande.
I rapporten, som ska fungera som ett stöd för förtroendevalda, talar Unionen om vilka risker och eventuellt kostnader som kan uppstå i samband med rationaliseringar. Bland annat varnar man för försämrad service och kvalitet, minskad effektivitet, ökade krav på chefer, intäktsbortfall och försämrad innovationsförmåga.