Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bedragen vid triangeldrama

Dagen efter att Annika satt in en annons om en begagnad diskmaskin på Blocket ringde "Johan" och ville köpa den osedd. Ett halvår senare blev Annika kallad till polisförhör, misstänkt för bedrägeri.
Anita Täpp Publicerad

För att försäkra sig om att få diskmaskinen bad Johan om att genast få sätta in de begärda 1 700 kronorna på Annikas bankkonto. Diskmaskinen skulle hämtas av ett par av hans vänner i helgen. Men innan dess hörde "Johan" av sig igen och berättade att han, i en förvirrad stund, råkat betala 3 700 kronor till Annikas konto.

När hon erbjöd sig att sätta in de 2 000 hon fått för mycket på hans konto bad han henne i stället att ge dem till hans vänner när de kom för att hämta diskmaskinen, vilket hon också gjorde.

Ett halvår senare blir Annika plötsligt kallad till förhör hos polisen, misstänkt för bedrägeri.
Polisanmälan har gjorts av en man som satt in 3 700 på hennes konto, samma dag som "Johan" skulle ha gjort det.
Denne man har betalat för en Playstation som han inte fått. Eftersom pengarna gått in på Annikas konto blir hon misstänkt för bedrägeri.

Chockad och förtvivlad inser Annika till sist att den "Johan" som köpt hennes diskmaskin i själva verket är en bedragare som använt sig av hennes kontonummer för att få mannen som trodde sig köpt en Playstation att betala för Annikas diskmaskin plus 2 000 kronor.
Om det är som Annika misstänker, att också denne man är inblandad i bedrägeriet, kan det hela sluta med att de lyckas lura av henne 3 700 kronor.

Efter att ha ägnat en dryg arbetsvecka åt att sitta i förhör hos polisen och talat med jurister och ansvariga på Blocket är hon nu i en situation där hon kan tvingas betala tillbaka de 3 700 kronorna till mannen som polisanmält henne för att slippa bli åtalad. Alternativt dra igång en rättsprocess mot samme man, vilket skulle kunna kosta henne mer än 20 000 kronor.

-  Förutom oron över vad som ska hända om jag inte betalar så är det oerhört obehagligt att veta att jag haft ett par kriminella, som nu vet var jag bor, i mitt hem, säger Annika, som vill varna andra för att råka ut för samma sak.

Att bli lurad på det här sättet är bara ett exempel på de många slags Internetbedrägerier som sker. Enligt Björn Seeth, på Citypolisens bedrägerisamordning i Stockholm, är det vanligaste att man betalar för något som man sedan inte får.

- Men under senare tid har vi fått fler anmälningar om det typ av bedrägerier som Annika tycks ha råkat ut för. Vi kallar det för triangeldrama, vilket är ett ovanligt finurligt och smart sätt att lura andra, om man ska säga så. Det också därför att det sätter den bedragne i en rävsax, men liten chans att vinna i en rättsprocess, säger Björn Seeth.

För att skydda sig mot Internetbedrägerier finns några grundregler, vilket också Blocket informerar om på sin hemsida. En är att man aldrig ska lämna ut ett kontonummer utan alltid använda sig av en så kallad säker betalningsväg, som Internetgirot eller PayPal.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.