Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Snarkare oftare hemma från jobbet

När vi sover för lite påverkas vår prestationsförmåga. Vi blir trötta, stressade och får huvudvärk lättare visar en undersökning gjord av Kompas Kommunikation. Snarkar du eller din partner känner du säker igen problemen.
Sandra Persson Publicerad

Det danska företaget Kompas Kommunikation har gjort en internationell undersökning åt Breathe Right plåster som 9 099 personer (varav 2 637 svenskar) deltagit i. I undersökningen medger sex av tio svenskar att de är trötta dagligen och ännu fler tycker att det påverkar arbetslivet till det sämre. Sju av tio tillfrågade eller deras partner förlorar sömn varje natt på grund av sin eller den andres snarkning. Detta får konsekvenser i arbetslivet eftersom huvudvärk, ineffektivitet, misstag och irritation är vanliga följder av sömnbrist. Olyckor i trafiken är vanliga och då mer än var tredje svensk sover sex timmar eller mindre per natt är flera människor i daglig fara.

Antalet sjukdagar ökar också vid snarkning och sömnstörningar. Nästan 30 procent av dem som snarkar har fler sjukdagar än andra.  

Alla snarkar ibland, men 1,3 miljoner svenskar är vanesnarkare och nästan hälften av de tillfrågade svarar att de snarkar när de är förkylda eller har druckit alkohol.

72 procent av svenskarna i undersökningen förlorar sömn varje natt eftersom både den som snarkar och dess partner får sömnen störd. En partner till någon som snarkar vaknar två till fyra gånger per natt och förlorar därmed en till tre timmar sömn.

- Att sova mindre än sex timmar per natt oavsett orsak är också förenat med hälsorisk och kopplat till diabetes och fetma, det visar internationella studier, säger Eva Svanborg, sömnforskare och professor vid Universitetssjukhuset i Lindköping i ett pressmeddelande.

För att slippa och förebygga snarkning är det bästa att undvika alkohol, tobak och fet mat någon timme innan sänggående. Motion är också en förebyggande faktor, men om inget hjälper mot timmerstockarna kan du vända dig till din läkare. 

Undersökningen är gjord via Internet under december 2008 och januari 2009 där alla kan delta. Deltagarna snarkar eller har en partner som snarkar vilket gör att de har ett större intresse för ämnet än andra människor.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.