Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Staten borde gå in i Volvo PV"

- Ford har tagit sin hand ifrån oss, det har pågått en längre tid.
Stig Axelsson, Unionenklubbens ordförande på Volvo PV, skulle gärna se att staten går in som åtminstone tillfällig ägare av bolaget. Men han bedömer utsikterna som små.
Linda Svensson Publicerad
Stig Axelsson

Igår meddelade Ford att man överväger en försäljning av dotterbolaget Volvo Personvagnar. Det kom inte som någon överraskning. Försäljningsrykten har florerat hela hösten. Det som en gång var Fords kassako måste nu väck för att Ford ska få del av den amerikanska statens stödpaket i form av lånegarantier. Amerikanerna är inte intresserade av att pumpa in skattepengar i ett företag i Europas avkrok.

- Ford sitter inför senatsförhör och måste blidka dem för att få del av pengarna. Så är det, säger Stig Axelsson.

Många ekonomer och analytiker anser att staten borde gå in och stötta den svenska bilindustrin. Näringsminister Maud Olofsson hänvisar bland annat till statsstödsreglerna när hon avvisar krav på statligt stöd eller krispaket för fordonsindustrin. Hon anser heller inte att staten vore någon lämplig ägare till Volvo eller Saab.

- Det verkar inte som om regeringen kommer att tänka om i den här frågan, trots att vi har hjälp av vår starke man i Göteborg, Göran Johansson, som skäller på Maud Olofsson i de här frågorna, säger Stig Axelsson.

Han ser möjligheter med en separation från Ford, men är tydlig med att han inte vill se en framtida asiatisk ägare.

- Det vore inte bra för varumärket Volvo, säger Axelsson.

Inte heller vill han att något riskkapitalbolag, utan erfarenhet av att driva tung industri, tar över.

- Då tror jag att våra bröder på andra sidan vägen, Volvo AB, skulle gripa in. De vill vårda varumärket.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.