Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Protestaktioner på HP över hela Europa

Flygblad, strejker och stormöten. Över hela Europa sker i dag protestaktioner mot datortillverkaren HP:s planer på att göra sig av med 25 000 anställda. Hans Fryklund, Unionens klubbordförande på HP i Älvsjö delade ut flygblad.
Ola Rennstam Publicerad
Hans Fryklund

I morse delade Unionenklubben på Hewlett Packard ut flygblad till de anställda på företagets anläggningar i landet. Bakgrunden är att HP köpte tjänsteföretaget EDS i somras och nu planerar att göra sig av med närmare 25 000 anställda över hela världen. Hur många som berörs i Sverige är ännu inte klart, men på EDS i Sverige ser det ut som att 43 procent av de 600 anställda måste lämna företaget.

Flygbladen informerade om de olika protestaktioner som kommer att ske över hela Europa senare i eftermiddag. I vissa länder kommer de anställda att strejka, i Sverige väljer man inte oväntat en fredligare väg med stormöten på kontoren i Solna, Älvsjö, Göteborg och Malmö.
Oro och spekulationer i leden gör att Unionenklubben vill informera medlemmarna om läget och svara på frågor.

Förutom uppsägningarna protesterar facket mot att företaget vill försämra villkoren för samtliga anställda.
- Man har sagt upp alla våra lokala avtal. Företagets mål med sammanslagningen är att man ska ta det billigaste av allt. Bekostningen av att vi köper EDS är att våra anställningsvillkor blir sämre och det reagerar vi på, säger klubbens ordförande Hans Fryklund.

Unionenklubben är också upprörd över att företaget kommit med siffror på hur många som måste lämna HP utan att presentera någon organisationsplan.
- Vi har försökt få reda på hur organisationen ska se ut, utan att få något svar. Det är massor av siffror som snurrar och det börjar vi bli arga på. Vi anser att man borde göra enligt det sätt som vi är vana vid på svensk arbetsmarknad; först får vi veta hur man tänkt sig verksamheten, sedan räknar man ut om det blir någon övertalighet, säger Hans Fryklund.

Fackklubbarna runt om i Europa protesterar gemensamt mot en rad saker. Bland annat anser man att ledningen inte bör gå vidare med några tvingande neddragningar eller avskedanden samt bör erkänna anställdas rätt att förhandla kollektivt och om de sociala konsekvenserna av ledningens planer och beslut.

Vidare anser facken att företaget bör tillhandahålla information och konsultera fackliga representanter, både på Europanivå och nationell nivå. Hittills har man bara delvis gjort detta på Europanivå.

Även på EDS i Göteborg, Trollhättan, Nyköping och Solna kommer det att hållas medlemsmöten  under eftermiddagen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.