Under 90-talets lågkonjunktur var det flera företag, framför allt i konsultbranschen, som försökte rädda verksamheten genom att förmå personalen att gå med på sänkta löner. Merparten lyckades inte.
- Sänkta löner löser inte problemen. Det förlänger dem bara. Det finns inte ett enda exempel på att det har fungerat, säger Lars-Bonny Ramstedt.
Unionen är kraftigt emot metoden. Det är också enbart förbundet centralt som har mandat att teckna avtal om lönesänkningar för medlemmarna. Den frågan råder inte klubbarna över. Problemet är att många företag väljer att helt strunta i facket.
- Dagordningen har förändrats radikalt för facken. Företagen rundar facken och går direkt på våra medlemmar. Man talar om att om man inte sänker lönerna kommer företaget att gå omkull eller behöva säga upp. Det är en utpressningssituation utan motstycke.
- Jag har förståelse för den situation som våra medlemmar hamnar i, att antingen vara solidariska med kollektivavtalet och facket, eller riskera sitt arbete och inte kunna försörja sig och sin familj. Vi måste ta tag i detta nu.
Lars-Bonny Ramstedt säger att det nu gäller att föra en dialog med medlemmarna, och ta fram de exempel man har som visar att lönesänkningar inte har räddat något företag.