Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kallax Cargo snart verklighet

Publicerad

Kallax Cargo snart verklighet

Efter tre år och massiva påtryckningar från bland andra SIF verkar det nu som Luleå ska få sin fraktflygplats, Kallax Cargo. Senast nästa vecka väntas beslutet.

Statsminister Göran Persson besökte fackliga företrädare i Norrbotten förra veckan och gav i princip klartecken för Kallax Cargo. Endast en miljöprövning återstår.
- Luleå ligger idealiskt geografiskt om man ska flyga från Europa till Sydostasien. Flera flygbolag är intresserade av att skriva avtal när flygplatsen är byggd, säger SIF:s regionchef i Norrbotten, Christer Ejderberg.
Det har sagts att fraktflygplatsen kan ge 2000 nya arbetstillfällen, men Ejderberg tror att de kan bli många fler.
- Ett sådant här projekt genererar en ny industriell utveckling. I steg ett handlar det om kringliggande servicefunktioner som att tanka och göra klart flygplanen. I steg två kan vi suga upp godsströmmar från den närliggande geografin. Steg tre tror jag innebär att godsflödena leder till att man ser sammansättningsindustrier växa fram. I Ancorage Alaska är mellan 11000 och 15000 sysselsatta av fraktflygplatsen.
Ejderberg menar att en fraktflygplats ger ett lyft åt hela regionen.
- Vi lever kvar i basnäringarna, stål, malm och skog. Trots att de sysselsätter allt färre har de kvar ett dominerande inflytande, säger han.
- Den offentliga sektorn är väldigt stor. Inget ont om den, den behövs, men förstärker bilden av Norrbotten som ett bidragstagarlän. Det håller inte i längden. Vi behöver mer av privat tjänstesektor. Vi måste sikta på att stå på egna ben och bli mer konkurrenskraftiga.
200 miljoner kronor kostar utbyggnaden av den befintliga Kallax flygplats så att den kan ta emot de stora fraktflygplanen.
- Min bestämda uppfattning är att vi kan sätta spaden i jorden i slutet av juni och att det första planet kan landa i slutet av oktober, säger Christer Ejderberg.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.