Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Skarp kritik mot SIF-avtal om uthyrningsbranschen

Publicerad

Skarp kritik mot SIF-avtal om uthyrningsbranschen

Dumping av villkoren kallar HTF-ombudsmannen Sam Dandemar SIF:s avtal med Almega om uthyrningsföretaget Nu!. Men Mikael Wittbäck, ansvarig ombudsman på SIF håller inte med.
- Våra villkor är identiska med HTF:s, säger han.

- Om man ville ha ett likadant avtal som vårt hade man bara kunnat kopiera det, det finns teknik för sådant, kontrar Sam Dandemar.
1997 tecknade SIF avtal med Almega om uthyrningsföretaget Nu!. Bemanningsföretagen är vanligtvis HTF:s område. Men Nu! vänder sig specifikt till industrin och arbetsgivarorganisationen är Almega, som SIF tecknar avtal med.
Avtalet som sträcker sig fram till våren 2001 har väckt ont blod hos HTF:s Sam Dandemar.
Det är bland annat två punkter som upprör honom:
Garantilönen – I SIF.s avtal är lönen du får även om du inte skulle bli uthyrd, 75 procent av överenskommen arbetstid. I HTF:s avtal är den 75 procent av en heltid.
Sjukersättningen grundas på överenskommen arbetstid och inte, som i HTF:s avtal, på en heltidstjänst. En konstruktion som drabbar deltidsarbetare.
- Reglerna i vårt avtal ska tillämpas på samma sätt som HTF:s avtal. Vi har haft kontakter med både Almega och företaget och vi är överens. Företaget har inte tillämpat avtalet på något annat sätt än vad som avses. Det föreligger inga tvistigheter här, säger Mikael Wittbäck.
Han menar att anledningen till att man inte kopierade HTF:s avtal var att man ville ha en smidigare formulering.
- Det är inte perfekt, men det är det inga avtal som är, inte HTF:s heller.
Sam Dandemar anser att det inte bara är formuleringarna i SIF:s avtal som är oacceptabla.
- Vi blir otroligt störda av, för det första att SIF tecknar avtal med ett uthyrningsföretag. De förbundsegoistiska intressena tar över när det är en tillväxtbransch av det här slaget. För det andra är avtalets konstruktion olycklig, den måste rättas till. Jag vet att avsikten inte var att dumpa villkoren, men man har öppnat för det nu.
SIF:s Mikael Wittbäck förnekar bestämt att avtalet på något vis skulle dumpa villkoren i uthyrningsbranschen.
- Vårt avtal är på minst samma nivå som HTF:s även om det textmässigt ser annorlunda ut. HTF har, som tur är, inte monopol på texter. Vi har ett mer modernt avtal som ger arbetstagaren större möjligheter gentemot arbetsgivaren.
- Det är olyckligt att HTF går ut på det här sättet utan att ha ett riktigt underlag för sina påståenden. De borde läsa på bättre så de inte sprider irrläror, säger Wittbäck.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.