Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Försäkringsprat drar fulla hus

Efterlevandeskydd och pensionsprat - hur sexigt är det på en skala? Det är i alla fall ämnen som lockar massorna när Unionen bjuder in. Den här kvällen samlas 95 personer i Linköping. Häromdagen 150 på ett lunchmöte i Södertälje.
Carita Portuondo Andersson Publicerad
Per Hansson

Per Hanson tar fram försäkringsbroschyrerna och de gröna Unionenkaramellerna, rättar till myggan som ska bära rösten ut i den stora salen, riggar datorn. Föreställningen kan börja.

Detta är en av många träffar i Unionens regi. Från Ronneby i söder till Gällivare i norr arrangerar Unionens försäkringsinformatörer medlemsträffar om pensioner, efterlevandeskydd och försäkringar. Under våren har 8500 medlemmar fått informationen, det är en fördubbling mot året innan.* Ofta är det medlemsmöten, som här i Linköping, men försäkringsinformatörerna åker även ut till företag och informerar medlemmar på plats.

- Där skulle vi kunna göra mycket mer, säger Per Hanson, som ansvarar för försäkringsinformationen i regionerna Mälardalen, Östra Sörmland/Gotland och Öst.

Först macka för magen, sen nyttigheter inför framtiden. Per Hanson har tagit hjälp av juristen Dennies Moberg från Fonus som ska prata om arvsfrågor. Särkullbarn, sambos, skilsmässor och testamente - det finns många frågor att reda ut och Dennies Moberg skummar bara på ytan. Att inte gifta sig, utan bara bo ihop är något som ofta blir problem i hans jobb.

- Lagstiftarna tycker nog att sambos är nåt som katten släpat in. Det enda som ingår i sambolagstiftningen är bostad som införskaffats för gemensamt boende och inre lösöre, däremot är all annan egendom utanför - bilar, båtar, företag etc. Vi har många tvister där bostaden delas, men bilen står på killen även om båda har betalat den, berättar Dennies Moberg.

Att tänka efter före, är Dennies huvudbudskap, och det är även Per Hansons.

- Hur mycket efterlevandeskydd behöver du? Bestäm först det, sedan tittar du efter, det går ganska fort, säger han.

- Sedan kan det ta lite längre tid att ta reda på vilken person som får ersättningen.

Och det är inte alltid resultatet av den genomgången visar att det blir ekonomisk snålblåst i familjen om någon dör. Det kan vara så att man är överförsäkrad - och då kanske det är roligare att använda pengarna medan man lever?

-Då kanske du inte behöver välja familjeskyddet eller återbetalningsskyddet i tjänstepensionen, eller någon extra livförsäkring, säger Per Hanson.

Det kan tyckas krångligt att ta reda på hur det ser ut just för dig, men det kan vara värt mycket pengar. Och det bästa är att göra det i god tid.

- Egentligen vill vi nå de unga. Det är när man är ung och frisk man bör passa på att ta sjuk- och livförsäkring. Om man har en sjukdom är det inte säkert man får någon.

Så många ungdomar i publiken var det inte i Linköping, de kanske tror att det är så enkelt som en i publiken berättade om sin son. När han var liten frågade han "vem får dina filmer om du dör?", och när han fick veta att det var han, så blev han nöjd. TGL eller familjeskydd struntade han i...

Finns någon informationsträff nära dig? Se http://www.unionen.se/, under rubriken försäkringar.

*En lite missvisande jämförelse eftersom Unionen bildades vid årsskiftet när Sif och HTF slogs ihop, och tidigare var det bara Sif som hade försäkringsinformation upplagd på detta sätt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.