Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kvinnor i alla länder har likartade problem

Publicerad

"Kvinnor i alla länder har likartade problem"

I mitten av maj samlades 300 fackligt aktiva kvinnor från 87 länder till konferens i Rio de Janeiro. Temat "Demanding our space, taking our place" berättar att kvinnor kräver sin rättmätiga plats i männens värld.

Det var FFI:s, fria fackföreningsinternationalens, sjunde världsomfattande kvinnokonferens. SIF:s förhandlingschef Isa Skoog ingick i svenska delegationen på totalt tio personer från TCO och LO.
Vilken funktion fyller konferensen?
– Den är en viktig manifestation. Varje deltagande kvinna bär något med sig hem. Att umgås med så många starka kvinnor, som har kämpat hårt på olika sätt var en stark upplevelse. Vi påmindes om att också vi en gång har kämpat för mänskliga och fackliga rättigheter och att vi nu måste visa solidaritet med dem som inte har kommit lika långt.
Vilka lärdomar fick svenska delegationen?
– 
Ibland kan man tycka att våra problem är små jämförda med många andra länders. Trots det stod det klart att kvinnor i alla länder har många likartade problem. Och att tendensen är densamma i hela världen.
Vilken tendens?
– Genomgående är att kvinnor har lägre lön än män för lika och likvärdigt arbete. Deltidsarbete och allt fler visstidsanställda skapar problem överallt.
Hur överbryggade ni språkförbistringen?
– 
Vi samlades efter språktillhörighet till det gamla vanliga grupparbetet. Vi från Norden bland engelsktalande. Vissa grupper hade upp till fyrtio deltagare.
Vad lärde ni er om förhållandena i värdlandet Brasilien?
– Det har gått framåt. Att arbeta fackligt är inte förenat med livsfara. Konferensen bevakades av press och tv, bland annat CNN.
Hur var vädret? Är du sambafrälst nu?
– 
Vädret var strålande trots att det var vinter, upp till 30 grader varmt. Och ja, vi såg en fantastisk sambauppvisning. Konferensens avslutning, när vi bildade ring hållande varandras händer och sjöng Solidarity for ever (på melodin Glory glory hallelujah) var oförglömlig. Jag är väldigt tacksam för att förbundstyrelsens Lilian Ringsand fick förhinder så att jag fick åka i hennes ställe.

LISBETH NIEMINEN © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.