Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

LKAB backade om belöningsregler

Det är inte längre 100 procents närvaro som gäller för att få full utdelning i LKAB:s belöningssystem. Efter protester har ledningen nu återgått till de regler som gällde före 2007.
Linda Svensson Publicerad 13 augusti 2008, kl 14:12
Kirunavy över malmberget Kirunavaara

- Idealet vore ju att vi fick ett system med vinstdelning, men det vill inte regeringen. Men nu är vi nöjda, säger Alf Kungstedt, Unionens klubbordförande på LKAB.

Företaget går som tåget. Förra året genererade malmbrytningen mellan tre och fyra miljarder till statskassan. I år har man höjt priserna med 85 procent, så utsikterna för nya rekordvinster är goda.

Hade LKAB varit ett privat företag hade de anställda möjligen kunnat se fram emot en rejäl slant i vinstdelning. I stället har man ett belöningssystem som gav 7 000 kronor per anställd det första halvåret i år.

Men det var bättre än året innan. Då krävdes 100 procents närvaro för att få full belöning.

- Det var inte rätt. Det slog fel. Under ett repstopp, när man lagar maskiner, är det många som jobbar övertid. Kvittade man det mot ledig tid sedan fick man inte full belöning, berättar Alf Kungstedt.

Efter påtryckningar från facket stoppades belöningssystemet för omförhandling i våras. Retroaktivt från årsskiftet gäller i stället 80 procents närvaro för full belöning. Ett argument som bet var att det är svårt att få folk att ställa upp och jobba övertid om man straffas för det sedan.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.