Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Könsblandade grupper höjer företagens resultat

Publicerad

Könsblandade grupper höjer företagens resultat

I dagens industri anses lagarbete vara nödvändigt. Lika viktigt för överlevnaden är variation, att män och kvinnor finns på alla nivåer.

Fortfarande arbetar 60 procent av alla anställda i yrken som är dominerade av det egna könet. Bara tio procent i yrken som domineras av det andra könet.
På Arbetslivsinstitutets konferens Kön och arbete berättade förre folkpartiledaren Bengt Westerberg om hur det förhåller sig med jämställdheten i världens kanske mest jämställda land.
Westerberg ledde en diskussion mellan Sandvik Steels Ove Johansson och Saabs Mats Lindman. Två högteknologiska företag som sedan gammalt är helt mansdominerade. Mentaliteten är grabbig. På båda företagen ses tvåkönade arbetsgrupper som en fördel för stämning och resultat. Båda har uttalade ambitioner att öka andelen kvinnliga tekniker. På Sandvik har alla bilder med nakna kvinnor rensats bort.
På Saab är bara nio procent av cheferna kvinnor. Därför har företaget mentorprogram, som erbjuds alla kvinnor. Man ordnar chefsseminarier för kvinnor och underlättar för dem som vill arbeta hemifrån ibland.
Trenden är positiv men det går långsamt. Varför frågar vi konsult Britt-Marie Torstensson, som också satt på podiet. Hon hjälper Sandviken att rekrytera kvinnor till mansyrken:
– Kulturen i hela regionen runt Sandviken är en manlig, tung industri. Kvinnor lockas inte av höga löner utan vill hellre ha ett jobb de trivs med. Matte och teknik skrämmer kvinnor, de har inte som killar tränat teknik från barnsben. Man måste få kvinnor intresserade av sånt, ge dem hjälp och stöd under utbildningen.

LISBETH NIEMINEN © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.