Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsmiljö och karriär lockar flest i Unionens profilval

Sedan starten i slutet av maj har 20 000 personer valt att registrera sig under en av Unionens tolv intresse- eller yrkesprofiler. Det är fler än man hade vågat hoppas på.
Linda Svensson Publicerad 7 augusti 2008, kl 12:55

- Det är jättekul. Också att det har varit så mycket aktivitet under sommaren, säger Cecilia Holmberg, ansvarig för Min profil.

Profilerna baserade på intressefrågor har lockat flest medlemmar, och allra störst är den grupp som heter Må bra på och av jobbet, med 3 500 medlemmar. Även Karriär och utveckling lockar många, hittills 3 000 medlemmar. Men diskussionerna och inläggen är fler i yrkesprofilerna, där chefs- och ingenjörsgrupperna är de största.

Ett av motiven till att starta Min profil var att medlemmarna skulle känna sig hemma i förbundet.

- Målet är att alla medlemmar i Unionen ska ha minst en profil där de känner sig hemma, säger Cecilia Holmberg.

Hittills finns 12 profiler: Branschnytt, Chefer, Ekonomer, HR, Systemvetare / Programmerare, Administratörer, Projektledare, Ingenjörer, Ett arbetsliv för alla, Må bra av och på jobbet, Karriär och utveckling samt Rättigheter och villkor.

Anställda på Unionen ansvarar för profilerna och ser till att det läggs ut nyheter och tips på webben varje vecka.

- På det här sättet kommer vi närmare medlemmarna i vissa frågor. Får vi igång diskussioner ger det kraft och det är då vi verkligen gör skillnad i samhället, säger Cecilia Holmberg.

Under hösten ska profilvalen utvecklas. Eventuellt tillkommer nya.

- Jag vågar inte lova något. Det måste finnas en efterfrågan och en täckning internt i organisationen, så vi inte drar igång någonting som inte blir bra. Men antalet profilval bör växa.

På Unionens webbplats kan du läsa mer om profilvalen och även göra ett eget val.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.