Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fundraisingföretag problem för sommarjobbare

Det har inte varit något jättetryck på TCO:s jourtelefon i sommar. Men framför allt två branscher sticker ut i samtalen och mailen från sommarjobbarna, berättar Helena Ivanoff, biträdande verksamhetschef på ST-, SKTF- och Tria Direkt.
Linda Svensson Publicerad 30 juli 2008, kl 13:14
Helena Ivanoff

Fundraisingföretagen, där de anställda kontaktar folk på gatan för att uppmana dem att bli medlemmar i en organisation, prenumerera på till exempel underkläder eller köpa ett abonnemang, utnyttjar ofta unga. Även restaurangbranschen utmärker sig negativt när det gäller villkor för unga sommarjobbare.

- De har ofta problem med kontrakten. De som jobbar får helt enkelt inga anställningsavtal eller så framgår inte lönen och villkoren, och det är ju ett brott mot lagen om anställningsskydd, säger Helena Ivanoff, biträdande verksamhetschef på ST-, SKTF- och Tria Direkt, som tar emot samtalen till TCO:s jourtelefon.

Hittills har bara cirka 300 personer kontaktat TCO via telefon eller mail, men Helena Ivanoff väntar sig fler när det är dags för slutlöneutbetalningarna.

Många frågor rör just anställningskontrakt. En annan vanlig fråga rör omfattningen av arbetet. Flera som hör av sig har fått sin anställning avbruten eller arbetstiden kraftigt begränsad.

- Man kan ha fått löfte om att få jobba hela sommaren och har inte uppfattat det som en behovs- eller timanställning. Vad är det som gäller då?, undrar man, säger Helena Ivanoff.

Jouren ger information om vad lagen säger och, i de fall arbetsgivaren har kollektivavtal, vilka ytterligare rättigheter man har som anställd. Men få vill ha mer hjälp än så.

- Vi har inte skickat något ärende till en ombudsman. Många säger att de inte vågar bråka. Väldigt många är väldigt försiktiga, säger Helena Ivanoff.

När lönen betalas ut har flera upptäckt att de får avsevärt mindre än de hade räknat med. Ofta har arbetsgivaren varit otydlig med vad som räknas in i den överenskomna lönen, till exempel semesterersättning.

Helena Ivanoff anser att det finns ett uppenbart behov av jourtelefonen. Med bättre marknadsföring hade samtalen sannolikt varit betydligt fler gissar hon.

- Jag håller redan på att planera för nästa sommar.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.