Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ny studie om arbetslösas hälsa

Publicerad

Ny studie om arbetslösas hälsa

Att de som har arbete mår bättre än arbetslösa är ingen nyhet. Men orsakerna kan vara flera. Sociologiforskaren Mattias Strandh konstaterar i en rapport att välmåendet ökar med en ökad grad av förutsägbarhet i tillvaron.

Forskare vid Umeå universitet har i fem år arbetat med ett jätteprojekt om arbetslösa och deras situation. I en undersökning 1996 intervjuades 3500 arbetslösa. En uppföljning drygt ett år senare undersökte hur hälsan hos de som lämnat arbetslösheten förändrats.
60 procent av de intervjuade hade lämnat arbetslösheten för bland annat arbete, studier och föräldraledighet.
Forskarna har kunnat ta fram tre huvudfaktorer till hur arbetslösa mår; ekonomi, arbetsorientering (arbetets psykosociala värde) och osäkerhetsfaktorn. Den som inte har kontroll över sin framtid mår dåligt.
- Arbetslöshet är ett tillstånd som är menat att vara tidsbegränsat. Om den var det vore den inget problem. Men arbetslösheten är för många en permanent tillfällighet, säger Mattias Strandh.
De i undersökningen som gått från arbetslöshet till fast arbete mådde absolut bäst, därefter följde de som fått tillfälligt arbete eller startat eget.
Arbetslösa som deltog i Kunskapslyftet, exempelvis på Komvux, mådde inte nämnvärt bättre än innan, medan arbetslösa som började på universitet ökade sitt välbefinnande betydligt.
- Frågan är vilken trygghet din nya status ger. Komvux-kurser är oftast korta och förbättrar inte dina möjligheter på arbetsmarknaden direkt, utan skapar snarare förutsättningar för vidare studier. De ger sällan resurser att kontrollera livet.
Äldre arbetslösa som har pensionen att se fram emot mår mycket bättre än yngre arbetslösa. Personer som blir sjukskrivna mår dock mycket sämre.
- Då har du inte ens kontroll över din egen kropp för sjutton. Det måste vara riktigt illa.
Mattias Strandh och hans kollegor på institutionen för sociologi har upptäckt att hälsanhos arbetslösa påverkas av vilket bidragssystem man tillhör. Personer med a-kassa mår bättre än de med kas och socialbidrag. Även här kan man utläsa att ett visst mått av kontroll spelar stor roll.
- Det visar att a-kassan fungerar. Den är förutsägbar såtillvida att du vet att du har pengar. Men skillnaderna ökar mellan olika grupper. Vi har ett system som bygger på att du har arbetat. Den konstruktionen slår ut vissa grupper, tror Strandh.
Han menar att vikten av hur bidragssystemet ser ut ökar.
- Om vi har arbetslösa som kommer att vara arbetslösa en tid måste vi se till att de har ett visst mått av förutsägbarhet. Man talar om individuella program med planer för hur man ska öka sin kompetens och sitt kunnande, det tror jag är bra.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.