Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen varnar för oseriöst försäkringsbolag

Företaget E.N. Försäkring säljer inkomstförsäkringar med argumentet att man samarbetar med Unionen. Problemet är att det inte existerar något samarbete.
- Bondfångeri, anser Unionens försäkringsexperter.
Företaget förnekar dock anklagelserna.
Ola Rennstam Publicerad 27 juni 2008, kl 13:45

Camilla Cajander i Sala blev nyligen kontaktad av en telefonförsäljare från företaget E.N. Försäkring. Försäljaren erbjöd en inkomstförsäkring som skulle vara mer förmånlig än Unionens motsvarighet.

- Hon berättade att företaget samarbetade med facken och att man ringde runt till alla personer som var med i a-kassan och hade fast anställning. Hon var mycket påstridig och ville veta mitt personnummer, min lön och redogjorde för hur mycket mer jag skulle få om jag blev arbetslös, säger Camilla Cajander.

Enligt telefonförsäljaren rörde det sig om cirka 300 kronor mer i månaden för Camilla än i Unionens försäkring till en kostnad av 47 kronor per månad.
Camilla Cajander ville inte bestämma sig på telefon och bad därför att få skriftlig information hemskickad. Men det gick inte, enligt telefonförsäljaren.

- Istället skulle jag få hem en bekräftelse på inkomstförsäkringen och var jag inte intresserad skulle jag kontakta företaget. Man kan ju tycka att det borde vara tvärtom, att jag skulle höra av mig om jag var intresserad. Upplägget verkade helt enkelt inte seriöst.

När försäljaren därefter ville veta vilken bank och vilket bankkontonummer blev Camilla Cajander inte mindre misstänksam.
- Hon sa att man behövde kontonumret för autogirots skull. Men kontonummer lämnar man ju bara inte ut på telefon.

Camilla Cajander kontaktade Unionen för att få veta mer om E.N. Försäkring. Då fick hon beskedet att det inte existerar något samarbete mellan företaget och förbundet.

På Unionen avdelning för medlemsförsäkring är man upprörd över företagets försäljningsmetoder.
- Om man utgör sig för att ha ett samarbete med Unionen när det inte stämmer, då är man inte seriös. Tillvägagångssättet är helt förkastligt, det är ju en ren lögn, säger utredaren Henrik Johansson.

- Nigeriabreven är mer seriösa än deras sätt att ta kontakt med våra medlemmar. Man spelar på folks oro inför en stundande lågkonjunktur, det är bondfångeri.

Unionens försäkringsexperter råder alla medlemmar som får liknande erbjudanden att noggrant kontrollera vad det är man skriver på. Man påpekar att villkoren inte är jämförbara med Unionens inkomstförsäkring, som är mer förmånlig om du till exempel säger upp dig själv.

Avdelningen för medlemsförsäkring blir varje vecka kontaktade av medlemmar som erbjudits inkomstförsäkringar från E.N Försäkring.
- Sifs jurister har tidigare skrivit ett brev till ledningen, men nu har företaget tydligen bytt namn. Jag vet inte hur man ska få bukt med dem, kanske dags för att skicka ett nytt brev, säger Henrik Johansson.

Sören Hancke, vd för E.N Försäkring, förnekar att försäljningsmetoderna är oseriösa.
- Vi följer de spelregler och normer som gäller i Sverige för telefonförsäljning och marknadsföring. Visar det sig att någon av våra medarbetare skulle ha sagt något som inte är korrekt måste vi rätta till det. Och finns det medlemmar i Unionen som tycker att vi har varit oschysta vill vi gärna få kontakt med vederbörande och reda ut det. Vi är inget bluffbolag på något sätt.

Företaget nekar till att man säger sig ha ett samarbete med Unionen.
- Det stämmer inte. Vi har ingen tillhörighet med Unionen eller annan fackförening i landet och det vet våra säljare om. Det vi säger är att vi kan komplettera a-kassan. Jag har bett Unionen om konkreta bevis om att det ska ha inträffat, finns det vill vi gärna ta del av det. Men man har inte kunnat styrka uppgifterna.

- Vi har ingen konflikt med Unionen. De är välkomna att komma och lyssna på våra säljare och se hur de agerar. Jag tror att man på Unionen är medveten om att vi är ett svenskregistrerat försäkringsbolag som är kontrollerat av finansinspektionen, som är tuffa i sina krav om vilka aktörer som får finnas på marknaden.

Skulle du själv lämna ut ditt bankkontonummer till en telefonförsäljare?
- Om det är ett seriöst erbjudande och ett seriöst företag har jag inga problem med det. Ett bankkontonummer kan inte användas för att plocka ut pengar utan underskrift, det är inte på samma sätt som ett bankkortsnummer.

- Jag har förståelse för att folk kan uppfatta det som obehagligt. Men är det så att man inte vill lämna uppgifterna på telefon kan man göra det via vår hemsida.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.