Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tjänstemän duktiga företagare

Publicerad

Tjänstemän duktiga företagare

Uppsagda tjänstemän som startar eget med Trygghetsrådets hjälp lyckas. Över 80 procent av de nya företagen överlever de första tre åren.

Med stöd från Trygghetsrådet startade över 2 000 uppsagda tjänstemän eget under åren 1995-1997. Av dessa är i dag 81 procent fortfarande egenföretagare. Det visar Trygghetsrådets egen uppföljning.
I de fall företaget har avvecklats handlar det sällan om rena konkurser. Bara 1,2 procent av företagen går i konkurs. Betydligt oftare beror det på att egenföretagaren har fått fast anställning, eller att företaget haft långvariga lönsamhetsproblem.
De nya företagarna är inga ungdomar. Medelåldern ligger i dag på 50 år. Fortfarande är majoriteten män, men andelen kvinnor har ökat. Kvinnorna utgör numera en tredjedel av Trygghetsrådets samtliga nyföretagare – 1995 var bara en femtedel kvinnor.
De flesta har redan tidigare haft planer på att starta eget. Ändå är det tydligt att uppsägningen är den utlösande faktorn för många. Hälften av dem skulle inte ha tagit steget till egen verksamhet om de inte blivit utan jobb. Dessutom har tveksamheten till att starta eget ökat jämfört med tidigare undersökningar. Fler än tidigare har också försökt få en anställning före starten av det egna företaget.
Medelantalet anställda i företagen är 1,8 personer. Det är en rejäl minskning jämfört med 1995, då motsvarande siffra var 5,1 personer. Minskningen beror sannolikt på att de nya företagarna väljer andra branscher än tidigare. Allt fler startar eget inom tjänstesektorn, medan andelen nyföretagare i den mer personalkrävande tillverkningssektorn minskar.
Bilden av enmansföretagaren som en dygnetruntarbetare stämmer inte. Den genomsnittliga arbetsveckan ligger på 49 timmar. Men å andra sidan blir man sällan rik som egenföretagare. Två tredjedelar har lägre inkomst än vad de skulle ha haft hos sin senaste arbetsgivare. Löneuttaget ligger på 10 215 kronor per månad efter skatt.

NIKLAS HALLSTEDT © siftidningen 1999

Fakta Trygghetsrådet (TRR):
n30 000 företag med 650 000 anställda i privata näringslivet är anslutna till TRR.
nTRR:s kombinerar personlig rådgivning med ekonomiskt stöd för bland annat utvecklings- och utbildningsinsatser. Målet är att anställda som sägs upp snarast möjligt ska få nya jobb eller annan försörjning.
nUnder 1990-talet har drygt 13 000 personer startat eget företag med stöd från TRR.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.