I dag presenterade Unionen en rapport som visar att bara runt hälften av företagen gör en lönekartläggning, trots att lagen kräver det.
Rapporten visar också att de oförklarade löneskillnaderna mellan män och kvinnor på nästan 2 000 kronor består. Detta, menar Unionen, är ett tydligt argument mot regeringens förslag att ändra lagen, så att lönekartläggning bara behöver göras vart tredje år i stället för varje och bara på företag med mer än 25 anställda, mot 10 som i dag.
Från arbetsgivarhåll brukar framföras att det är krångligt och tidskrävande att göra lönekartläggningar.
- Vi har haft ett gemensamt arbete med Unionen och IF Metall för att ta fram riktlinjer för hur lönekartläggningar ska gå till. Det fanns en viss entusiasm bland arbetsgivarna för det här. Men trots att man gjorde som vi kommit överens om fick man backning från JämO. Den här byråkratiseringen har gjort att värdet av kartläggningar starkt kan ifrågasättas, säger Anders Weihe på Teknikföretagen.
Han tycker att företagen själva, i samarbete med fackklubbarna, är bäst lämpade att komma till rätta med osakliga löneskillnader.
- Vi tror att parterna på arbetsplatsen väl känner till problemen om de finns. Då är det bättre att gå på problemen direkt. Man behöver inte kartlägga dem.
- Där det finns strukturerade partsförhållanden har man verktyg som räcker. Men jag kan bara uttala mig om vårt avtalsområde, det kan se annorlunda ut på andra, säger Anders Weihe.