Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

IT-anställda värnar strejkrätten

Unionen bör arbeta för att den svenska strejkrätten undantas från Lissabonfördraget. Det kräver Unionenklubben vid Argentum.
Förbundets styrelse anser dock inte att undantag är någon framkomlig väg.
- Beklagligt. Frågan är uppenbart ett problem för facket, säger klubbens ordförande Jan-Erik Engman.
Ola Rennstam Publicerad

Den nya EU-konstitutionen, Lissabonfördraget, har ännu inte godkänts av Sverige. Riksdagen kommer att ta ställning i frågan i höst.

Flera andra länder, bland andra Storbritannien och Danmark, har förhandlat fram undantag från fördraget i vissa delar. Enligt Unionenklubben vid IT-företaget Argentum i Skellefteå borde Sverige göra samma sak när det gäller strejkrätten.
- Vi är rädda för att fördraget är ett första steg att spräcka kollektivavtalsmöjligheten i Sverige. Det är uppenbart ett problem för facket men jag tror inte alla har riktigt fattat det, säger Jan-Erik Engman.

Arbetsutskottet vid Unionen i Västerbotten ställde sig bakom klubbens krav om att förbundet bör driva frågan, men Unionens förbundsstyrelse tyckte annorlunda. I sitt svar konstaterar Förbundsstyrelsen att man är positiv till det nya fördraget och ser fördelar gentemot de äldre fördragen samt att man inte anser det som någon framkomlig väg att begära svenska undantag.
- Det är beklagligt att de inte ser möjligheten att reda upp situationen. Jag är rädd för att förbundsstyrelsen ser vårt krav som ett utslag för EU-kritiska sympatier och därför inte vill befatta sig med frågan, men det här handlar om att inte blunda för ett problem, säger Jan-Erik Engman.

- Vårt uttalande är inget ställningstagande till resten av Lissabonfördraget, varken för eller emot, utan ett sätt att lösa ett fackligt problem.

Klubben vid Argentum har även skickat sitt krav på att tydliga svenska undantag på strejkrättens område införs i Lissabonfördraget till samtliga riksdagsledamöter.
- Inför folkomröstningen om EU-medlemskap 1994 sa Ja-sidan klart och tydligt att vi inte skulle påverkas när det gäller facklig aktivitet och kollektivavtal. Undan för undan har det visat att det inte stämmer och då måste vi kunna kräva undantag, precis som alla andra länder. Detta är ett gyllene tillfälle, säger Jan-Erik Engman.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.