Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SIF-jurist: Verklighetsfrämmande SAF-förslag

Publicerad

SIF-jurist:
Verklighetsfrämmande SAF-förslag

Uppsägningar ska kunna ske med en månads varsel, inga turordningsregler ska gälla och inte heller någon rätt till återanställning. Det är några av SAF:s förslag till en ny arbetsrätt. Förslagen avvisas helt av SIF.

SAF vill införa en helt ny arbetsrätt genom två lagar, lagen om anställningsavtal och lagen om kollektivavtal.
- Det är helhetsgrepp, vi tror inte på att lappa och laga, säger SAF:s VD Göran Tunhammar, som anser att verkligheten har förändrats dramatiskt de senaste decennierna.
- Den nuvarande lagstiftningen är ett bräckligt skydd för dem som har jobb, men skapar murar för dem som står utanför.
Enligt förslaget ska en månads uppsägningstid gälla alla anställda, oavsett hur länge de jobbat. I gengäld ska ett nytt system med fastställda avgångsvederlag tas i bruk. En månadslön för varje år den uppsagde varit anställd ska betalas. I normala fall är beloppet maximerat till 12 månadslöner. Beloppet kan dock bli högre - eller lägre - efter domstolsprövning.
Förslaget innebär också att rätten till återanställning försvinner. Samma sak gäller turordningsreglerna.
Hos de fackliga organisationerna väcker förslaget inga positiva reaktioner. LO avvisar förslaget i sin helhet, även på SIF gör man tummen ned.
- Det reducerar arbetsrätten till ingenting. Jag tycker att detta är verklighetsfrämmande, folk tycker inte så här. De har verkligen tagit i med storsläggan, säger SIF:s chefsjurist Eva-Helena Kling.
- De verkar eftersträva total flexibilitet på arbetsgivarnas villkor. Turordningsreglerna fungerar väl. Det är inte det som är problemet i arbetslivet.
- Det man åstadkommer med det här förslaget är att folk ska kunna bytas ut. Trygghet är nödvändigt för att folk ska våga ta risker i arbetslivet och utvecklas. Vågar man inte gynnas inte tillväxten.
Den andra delen av SAF:s förslag innebär långtgående förändringar av villkoren för det fackliga arbetet.
Bland annat ska arbetsgivaren och den enskilde arbetstagaren fritt kunna träffa avtal oavsett kollektivavtalets innehåll. Arbetsgivaren ska inte heller vara skyldig att tillämpa avtalet på andra än på medlemmarna i facket. Dessutom tas den utvidgade förhandlingsrätten i medbestämmandelagen bort. Enligt SAF har den inneburit att fackföreningarna fått rätt att förhandla i rena affärsfrågor, vilket gjort systemet tungrott. Ytterligare punkter är att fackföreningarnas tolkningsföreträde i vissa tvister om medbestämmandefrågor försvinner, att fackliga förtroendemän inte ska ha rätt till bibehållen lön under fackliga uppdrag och att sympatiåtgärder vid strejker förbjuds.
Huruvida ens arbetsgivareföreningen tror att de långtgående förslagen kan bli verklighet är tveksamt.
- Vi välkomnar en seriös granskning av detta. Vårt förslag är säkert inte fulländat, men vi hoppas att det ska leda till en fri och odogmatisk diskussion, säger Göran Tunhammar.

NIKLAS HALLSTEDT © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.