Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ett pensionbesked vore bättre anser pensionsexpert

Pensionsprognoserna är förvirrande olika och informationen i de oranga kuvertet är inte bra, anser Riksrevisionen. - Kanske borde all information om pensionen vara samlade i ett besked och då i ett målgruppsanpassat sådant, säger Unionens pensionexpert Gunilla Dahmm.
Anita Täpp Publicerad

Riksrevisionen har granskat hur staten skött informationen om pensionen under de senaste tio åren, sedan de oranga kuverten började skickas ut, och riktar nu kritik mot den information som ges av staten, liksom av bankerna och försäkringsbolagen.

De pensionsprognoser man kan ta del av, i det oranga kuvertet, på bankers och försäkringsbolagens webbplatser och på webbportalen minpension.se är påfallande olika, vilket förvirrar, anser Riksrevisionen.

Orange KuvertInformationen i det oranga kuvertet upplevs ofta vara för omfattande och detaljerad för att man ska kunna ta den till sig, konstaterar myndigheten. 2006 öppnade endast en av fem kuvertet. Av dem som gjorde det hade nästan en tredjedel svårt att förstå informationen.

Riksrevisionen anser därför att innehållet i kuvertet behöver förändras. Ett alternativ skulle kunna vara att man bara får information om sin egen pension medan mer allmän information om pensionssystemet ges på annat sätt.

Gunilla Dahmm, Unionens pensionsexpert, tycker det är bra om man ser över hur informationen fungerar.

Gunilla Dahmm- Vi försöker informera genom regionala konferenser med försäkringsinformation. Men jag kan bekräfta att många i våra medlemsgrupper tycker det är svårt att ta till sig och förstå den information de får på annat sätt.

- Jag tycker man ska överväga hur pass detaljerad informationen behöver vara och också anpassa den till olika målgrupper. Det kan vara stor skillnad på vilken information en ung person, med långt till pensionen, och en äldre behöver.

Vore det bättre om information om den allmänna pensionen och tjänstepensionen bara kom från ett håll?
- Ja, individer efterlyser nästan alltid det, att man skulle vilja ha informationen i ett enda besked och inte som nu från olika håll. Då ligger ju olika antaganden också till grund för prognoserna vilket gör att enskilde har svårt att se hur allt hänger ihop.

- Exempelvis skulle Collectum, som nu skickar ut besked om tjänstepensionen till privatanställda tjänstemän, också kunna ha med information om den allmänna pensionen, så att man får allt samlat direkt. Och då gärna också ha målgruppanpassad information.

I sin rapport skriver också Riksrevisionen att eftersom privata aktörer, som banker och försäkringsbolag, ägnar sig åt information och marknadsföring på pensionsområdet så borde Konsumentverket, till skillnad från idag, ha ett kontrollansvar för den information som ges.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.