Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Föga hopp om höjd a-kassa

Publicerad

A-kasseutredare:
Föga hopp om höjd a-kassa

Det är orimligt att ha en högsta a-kasseersättning som ligger kvar på samma nivå. Det anser regeringens egen utredare. Ändå talar allt för att taket blir kvar.

Frågan om a-kasseersättningens storlek är hyperintressant för den arbetsgrupp som just nu ser över arbetslöshetsförsäkringen för näringsdepartementets räkning. Det bekräftar Lars-Olof Pettersson som leder översynen.
– Det är en av de saker som framförs som det största problemet. Själv tycker jag att det är alldeles orimligt att ha en högsta dagpenning som ligger kvar på samma nivå.
Ändå är det inte säkert att arbetsgruppen kommer att föreslå att ersättningstaket tas bort. En av översynens begränsningar är nämligen att förslagen inte ska medföra högre kostnader.
Ett annat förslag som arbetsgruppen funderar över är att införa ett bindande jobbsökarkontrakt mellan arbetsförmedlingen och den arbetssökande. Medan arbetsförmedlingen ställer upp med olika former av hjälp, ska den arbetssökande å sin sida förbinda sig att exempelvis söka vissa jobb. Bryts avtalet ska arbetsförmedlingen rapportera till a-kassan, som i sin tur kan dra in ersättningen.
Avsikten med kontraktet skulle inte bara vara att sätta press på de arbetssökande, utan också på arbetsförmedlingarna. I dag finns mycket som tyder på att olika förmedlingar ställer olika krav på de arbetssökande.
Ytterligare en förändring som gruppen funderar på är att minska a-kassans sanktionsmöjligheter. Enligt Lars-Olof Pettersson anses det på många håll att dagens avstängningsperioder är för långa.
Översynen ska vara färdig i september.

NIKLAS HALLSTEDT © siftidningen 1999

A-kassan försämras snabbt

90 procent av männen och 62 procent av kvinnorna, med heltidsjobb, i SIF har nått taket för högsta a-kassa. Mer än var femte man skulle få sin inkomst halverad vid arbetslöshet.
Högsta a-kassa är 580 kronor per dag. Det ger som mest 12 760 kronor i månaden före skatt, då dagpenningen bara utgår fem dagar i veckan. Medellönen i SIF, 20 968 kronor i månaden (före årets lönehöjningar), ger då en ersättningsnivå på 61 procent. Utan uppräkning försämras a-kassan snabbt, redan vid små löneökningar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.