Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Barnlösa blåsta på pengar

Trots löfte om att det skulle fungera redan i höstas kan man ännu inte välja bort familjepensionen i tjänstepensionen ITP, vilket kan stå pensionsspararen dyrt. Orsaken är dataproblem.
- Men ambitionen är att vi ska hitta en lösning som innebär att pengarna ges retroaktivt, säger Gunilla Dahmm, i ITP-nämnden.
Anita Täpp Publicerad

Alla privatanställda tjänsteman med tjänstepensionen ITP, som är över 29 år och tjänar minst 30 000 kronor i månaden, betalar en premie till den så kallad familjepensionen.

Om tjänstemannen går bort innan pensioneringen betalas familjepensionen ut till den äkta makan/maken eller registrerade partern så länge de lever, och till barn upp till 20 år.

Men för sambos eller ensamstående innebär premien bara en lägre pension.
- Det kan också finnas de som vill välja bort familjepensionen trots att de har familj. De kanske har ordnat med försäkringar på annat sätt eller inte tycker de behöver pensionen när barnen vuxit upp, säger Eva Adolphson, pensionsexpert på tjänstepensionsföretaget Alecta som har hand om familjepensionen.

När det nya ITP-systemet, som gäller från den 1 juli förra året, förhandlades fram kom facken och arbetsgivarna överens om att den som vill ska kunna välja bort familjepensionen, så att premien i stället tillförs den egna ITPK:n, den delen av tjänstepensionen som man kan placera själv.

Då utlovades att det skulle bli möjligt 2007. På grund av dataproblem sköts det fram till den 1 april i år. Nu har det visat sig att man ännu inte kunnat lösa problemen och att det därför är oklart när det blir möjligt att välja bort familjepensionen.
 - Det är klart att folk blir irriterade när de blivit utlovade att kunna göra det här för att få en bättre pension, säger Eva Adolpson.

- Men det är väldigt komplicerat att få systemet att fungera.

Enligt Eva Adolpson är den genomsnittliga premien till familjepensionen för den som tjänar över 30 000 kronor per år 4,5 procent av det pensionskapital som betalas in.

Det räknas på lönen över 30 000 kronor. Vilket innebär att den som tjänar 32 000 kronor i månaden och inte kan välja bort familjepensionen får 90 kronor mindre i månaden, eller en dryg 1 000-lapp per år, att placera i sin ITPK.

Den som tjänar 40 000 kronor förlorar cirka 5 400 kronor per år.

Gunilla DahmmGunilla Dahmm, som är ledamot i Alectas styrelse liksom i ITP-nämnden, som förhandlade fram det nya ITP-systemet, anser inte det är acceptabelt att systemet ännu inte fungerat som utlovat.
- Vi har diskuterat det här i ITP-nämnden och det är ett starkt krav från vårt håll att det här ska fungera enligt planen.

- Nu jobbar Alecta för fullt för att hitta en lösning så att det här ska kunna genomföras så snart som möjligt och då också hitta retroaktiva lösningar. Det har högsta prioritet, säger Gunilla Dahmm.

Kan du lova att pensionsspararna får pengarna retroaktivt?
- Nej det kan jag inte göra eftersom vi först måste få se ett lösningsförslag. Men ambitionen är att det ska bli så.

Den som väljer bort familjepensionen kan inte välja tillbaka den. Men de premier som redan betalats in går till de efterlevande om man avlider.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.