Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

GPS-kontroll av personalens arbetstid förbjudet

Sedan brandsäkerhetsföretaget Kidde installerat en ytterligare GPS i sina servicebilar kunde man kontrollera hur mycket serviceteknikerna arbetade. Det är förbjudet, har nu Datainspektionen slagit fast.
Anita Täpp Publicerad
Sony-U93T gps

Kidde installerar och servar brandsäkerhetssystem på ett tiotal platser i Sverige. Serviceteknikerna, som är organiserade i IF Metall eller Unionen, åker till kunderna i tjänstebilar utrustade med GPS.

Men 2005 installerades ytterligare ett GPS-system i de Metallanslutnas bilar i Stockholm. Året därpå hände samma sak i Malmö.
- Det är en svart låda som sitter uppskruvad under instrumentbrädan någonstans, säger en anställd.

Kidde använder sig i det här fallet av ett GPS-system kallat "Fleetstar Online". De signaler som GPS-sändarna skickar upp till en satellit samlas in och skickas sedan veckovis eller på begäran via GSM-nät till företaget Cybits svenska servrar. Därifrån skickas sedan informationen vidare till företagets engelska servrar, där den bearbetas innan den läggs ut på Cybits webbplats.

Den som har ett användarnamn och ett lösenord kan sedan logga in på webbplatsen och följa servicebilarna i realtid eller kontrollera var de varit tidigare.

Enligt Datainspektionen, som granskat systemet, har man exempelvis kunnat ta fram arbetsrapporter som visar hur fordonen har använts under dagen, vilka adresser som besökts liksom när och hur länge servicebilarna varit där.

Det var precis vad de Metallanslutna serviceteknikerna i Göteborg misstänkte var syftet med GPS:en, när de insåg att de stod i tur att få systemet installerat i sina servicebilar.
- Därför beslöt vi oss för att bilda en fackklubb. För att kunna förhandla om saken lokalt, säger en förtroendevald.

- Vi ville inte ha det här i bilarna. Men blev överkörda både på lokal och central nivå.

Sedan fyra av tio servicetekniker i Göteborg sagt upp sig beslöt ledningen att ändå avaktivera GPS:en.
- Men utrustningen sitter ändå kvar i bilarna och tar väl cirka fyra sekunder att koppla in igen, säger den förtroendevalda.

Ett par anställda beslöt anmäla GPS-användningen till Datainspektionen.

I ett yttrande till myndigheten räknar Kiddes ledning upp en rad områden där man anser sig ha stor nytta av GPS-tekniken, exempelvis vid lokalisering av närmaste resurs och fakturering.

Men uppger också att tekniken är ett utmärkt sätt att kontrollera att servicebilarna inte används privat och att det är det enda effektiva sättet att kontrollera att de anställda följer de avtalade arbetstiderna.
- Det här handlar om att kunna kontrollera personalen. Det andra är bara bortförklaringar, säger den förtroendevalda.

I sitt beslut konstaterar Datainspektionen att man inte får övervaka sina anställda med GPS för att kontrollera att de följer avtalade arbetstider. Den arbetsgivare som gör det hanterar personuppgifter som regleras av Personuppgiftslagen, PuL.

Genom att registrera uppgifter för det här ändamålet har man brutit mot lagen, hävdar Datainspektionen, som anser att den kontrollen kan göras på ett mindre integritetskränkande sätt.

Bara i undantagsfall, om det finns en konkret misstanke om ett allvarligt missbruk av tidsredovisningen, kan man få använda sig av GPS-tekniken.

Däremot ser Datainspektionen inget hinder enligt PuL att Kidde, under vissa förutsättningar, fortsätter använda tekniken när det gäller lokalisering av närmaste resurs, arbetsplanering/effektivisering och fakturering.

IF Metallklubben överväger nu att överklaga beslutet.
- Vi vill ha bort den här tekniken från våra bilar eftersom vi misstror ledningen. Om de kan ha GPS:en där av någon anledning känner vi oss inte säkra i alla fall.

De servicetekniker som är medlemmar i Unionen har inte fått någon extra GPS inmonterade i sina bilar.
- Men tanken var säkert att gå vidare med dem, säger den förtroendevalda.

Unionen har ingen klubb på Kidde i Göteborg. Arbetsplatsombudet Mats Reis säger:
- Eftersom det inte berört våra medlemmar, väntar jag med att kommentera.

  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.