Vilken avgift pensionsbolagen tar för att förvalta pensionspengarna har stor betydelse för hur pensionskapitalet utvecklas.
Att det finns en prutmån vad gäller avgifterna visar inte minst den upphandling som PTK och Svenskt Näringsliv genomförde i samband med införandet av det nya ITP-systemet, då bolagen sänkte sina avgifter med i genomsnitt 65 procent.
Det gäller framför allt ITPK-pengarna, den del av tjänstepensionen ITP som man kan placera själv.
I avtalen för placeringen av ITPK finns en flytträtt för allt sparat kapital.
Men eftersom regeringen införde ett flyttstopp för allt redan sparat pensionskapital för ett år sedan kan man i nuläget endast få den lägre avgiften på nya pensionspengar.
Den 1 maj kommer dock flyttstoppet att hävas, enligt Dagens Nyheter, vilket gör att man ska kunna flytta hela pensionskapitalet till ett sparande med den lägre avgiften.
Eftersom bolagen gärna vill behålla pensionskapitalet kan det här också öppna för att man själv kan försöka pruta på avgiften, likväl som man kan förhandla och få ner räntan på bostadslånet.
- Ja, möjligheten finns ju. Den enda reella konsumentmakt man har på pensionssidan är flytträtten, så man kan ju alltid försöka pruta. säger Per-Olof Westerlund, pensionsexpert på PTK.
- När man flyttar pensionspengar så måste man alltid kolla vad det kostar att flytta pengarna. Men enligt de avtal vi har träffat får det kosta maximalt 500 kronor.
De sparade pensionspengarna i ITPK kommer inte att kunna flyttas förrän den 1 oktober, då man beräknar att systemet ska fungera.
Fakta
Orsaken till att regeringen införde ett flyttstopp för allt tidigare pensionssparande i februari förra året var en dom i EU:s domstol vilken gjorde det möjligt för svenskar att pensionsspara med skatteavdrag i utländska bolag i ett annat EES-land.
Regeringen var rädd för en skatteflykt om pensionspengarna försvann utomlands. Enligt Dagens Nyheter föreslår nu regeringen, i en proposition som läggs fram i morgon, att stoppet hävs.
- Vi har hittat ett rättssäkert sätt där människor får större inflytande över sina pensioner och kan välja pensionsförvaltare, men där vi samtidigt tryggar att skatteintäkter kommer in, säger finansminister Anders Borg till DN Ekonomi.