Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Lita inte på prognosen"

Snart ligger det oranga kuvertet med pensionsprognosen i brevlådan. Men det är ingen prognos att ta på allvar menar pensionsekonomen Eva Adolphson på Alecta.
Anita Täpp Publicerad
Eva Adolphson, pensionsekonom Alecta

- Den bistra sanningen är att prognoserna är värdelösa innan man börjar närma sig pensionsåldern. Eller åtminstone är över 50, säger hon.

- Annars är det alltför många faktorer som spelar roll, för att man ska kunna säga något om pensionen.

Eva Adolphson menar då både individuella, samhällsekonomiska och demografiska faktorer. Som hur länge man jobbar, hur mycket man kommer att tjäna, hur premiepensionen utvecklas, hur den allmänna inkomstutvecklingen blir liksom hur medellivslängden blir framöver.

Om den fortsätter öka kommer det innebära stora problem för pensionssystemet. Åtminstone om vi fortsätter att pensionera oss vid den ålder vi gör i dag, påpekar hon.

- Då är det inte meningsfullt att skicka ut prognoser som kan invagga folk i falsk trygghet och samtidigt ge signaler om att pensionen är förutbestämd och inte går att påverka själv. Vilket kan få allvarliga konsekvenser eftersom det kan leda till att människor planerar sin pension utifrån felaktiga förutsättningar, säger Eva Adolphson.

När riksdagen beslutade om det nya pensionssystemet var det meningen att alla skulle få en allsidig information om sin kommande pension och då kunna avgöra om det behövdes ett kompletterande pensionsskydd.

Men studier har visat att många ännu inte förstår vad som står i det oranga kuvertet.
Bara en av fem har läst och förstått vad som stått i pensionsbeskedet och endast en av tre visste att det bara innehåller information om den allmänna pensionen, har en av Alectas undersökningar visat.

Men Eva Adolphson anser inte att pensionsbeskedet bara är av ondo.

- Det är jättebra att man får ett årligt besked om hur mycket pensionskapital man har fått ihop.

Men framför allt borde det läggas mer krut på information om vad som är viktigt för att få en bra pension, anser hon. Det är bland annat att jobba heltid och att försöka välja en arbetsgivare med kollektivavtal, så att man får en bra tjänstepension.

- Om arbetsgivaren inte har kollektivavtal så ska man absolut kräva att få en tjänstepension, säger Eva Adolphson.

Fler tips på hur man kan förbättrar sin pension finns i faktarutan nedan.
En bild av hur den sammanlagda pensionen blir kan man få på minpension.se som är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen.

  

  

Fakta

Vad står i det oranga kuvertet?
Där finns en prognos för hur stor den allmänna pensionen blir, hur mycket pensionskapital man hittills fått ihop och beslut om nya pensionsrätter.
I den allmänna pensionen ingår en premiepension, som man själv kan placera genom att välja PPM-fonder.
Nytt för i år är information om den totala avgiften, inklusive fondavgiften på det egna premiepensionssparandet.
Från och med nu ska det också bli lättare att få svar på sina frågor om pensionen genom att ringa till Försäkringskassan eller PPM och få en samlad information.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.