Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kampanj ska öppna ögonen på pensionsspararna

Nu tar PTK krafttag för att få pensionsspararna att göra det omval som krävs för att man ska få en lägre avgift på sin ITPK-placering, vilket kan få stor betydelse för pensionen.
Anita Täpp Publicerad

Genom annonser, direktutskick till 480 000 pensionssparare och sedan påminnelser till dem som ändå inte valt om, hoppas man få med de flesta på banan.

- Vi gör det här därför att de låga avgifterna vi lyckats förhandla fram har stor betydelse för människors pensioner. Höga avgifter äter ju upp pensionskapitalet, säger Niklas Hjert, kanslichef på PTK.

Som Kollega tidigare berättat har pensionsspararna sedan den 1 juli 2007 haft möjlighet att få en i genomsnitt 65 procent lägre avgift på sitt pensionssparande i ITPK, den del av tjänstepensionen ITP som man får placera själv.

Den lägre avgiften förhandlades fram i samband med att det nya ITP-systemet infördes, då antalet försäkringsbolag som får förvalta pensionspengarna reducerades till åtta.

Men för att få ta del av den lägre avgiften måste man göra ett omval av sin placering, vilket hittills endast knappt en av tio pensionssparare gjort.

Att inte välja om betyder att man kan gå miste om ett högre pensionskapital. För yngre anställda kan det, enligt Collectums beräkningar, handla om i genomsnitt 15 procent.

När Kollega kontrollerade hur försäkringsbolagen informerat sina sparare om omvalet visade det sig att endast ett av fem bolag gjort det.

- De har inte samma intresse för att folk byter till lägre avgifter, kommenterar Niklas Hjert.

PTK kommer bland annat att annonsera i alla fackförbundstidningar och om någon vecka inleds utskicken av breven till alla pensionsspararna. I april får den som ändå inte valt om en påminnelse i brevlådan.

- Vi hoppas det här leder till att alla får upp ögonen för avgifternas betydelse och att det resulterar i att alla väljer om. Eller att vår kampanj leder till så mycket uppmärksamhet och ett sådant tryck på bolagen att de själva ser till att sänka avgifterna automatiskt för dem som har sitt pensionssparande i bolaget, säger Annika Sikander, ansvarig för försäkringsinformationsverksamheten på PTK.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.