Att stoppa i sig något ordentligt på morgonen förbättrar oddsen att äta bra resten av dagen och stå pall för sötsuget som annars kan komma.
- Det man äter påverkar nästa måltid och kallas för second meal effect, säger diplomerade kostrådgivaren Anneli Nysted Westman.
För att slippa blodsockerfall och snabbt bli okoncentrerad och trött och inte så sällan även grinig och sugen på sött bör frukosten innehålla långsamma kolhydrater, som gröt, müsli eller grovt bröd. Det behövs också proteiner som ägg eller yoghurt och gärna frukt och grönsaker.
- För friska personer är det inte farligt att äta ägg, kroppen producerar själv större mängder kolesterol än vi får i oss genom kosten.
Många har svårt att få i sig så mycket direkt på morgonen.
- Då kan man dela upp sin frukost i två delar. Själv äter jag en tallrik med fil, müsli och fruktsallad direkt på morgonen. Ett par timmar senare blir det en grov smörgås med skinka och någon grönsak, säger Anneli Nysted Westman.
Brödet ska helst vara osötat. Står sockret längst ned på innehållsförteckningen så har den lilla mängden antagligen försvunnit under jäsningen.
- Undvik socker även i form som honung, sirap och malt.
Bakar man själv går det nästan alltid bra att byta ut minst hälften av vetemjölet mot grövre mjöl (graham, fullkornsdinkel, rågmjöl).
Andra bra ingredienser att lägga till är vetegroddar, linfrö, nötter eller baljväxter (kokta och mixade bönor).
I regel är det svårt att få i sig bra fetter på morgonen. Men i stället för smör och margarin kan man ta mosad avokado eller kesella med salt, peppar och kallpressad rapsolja.
- Att strö lite nötter eller solrosfrön över gröten eller yoghurten är också bra. Det är nyttigt fett.
(Siftidningen nr 4-2006)