Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Falsk trygghet att välja många fonder

Du kanske kände dig trygg när du valde att lägga dina PPM-pengar i en massa olika fonder. Men psykologiska mekanismer kan få dig att tro att din placering är säkrare än den egentligen är. Vilket kan bli dyrt<br />
Publicerad
Ted Martin Hedesström är forskare i psykologi vid Göteborgs Universitet. I sin doktorsavhandling tittade han närmare på 11 000 människors fondval i det första premiepensionsvalet, år 2000.
Det allra vanligaste var att folk hade valt så många olika fonder som möjligt-- alltså fem. Problemet är att den här taktiken ofta inger en falsk trygghet, berättar Ted Martin Hedesström. För det är inte antalet fonder i sig som ger riskspridning. Det beror helt på hur de här fondernas värdeutveckling samvarierar med varandra.- Fem Sverigefonder ger inte alls samma trygghet som att välja en svensk, en amerikansk, en asiatisk fond. Samma sak gäller branscher.
Fem olika it-fonder innebär inte att du spridit dina risker något nämnvärt.- Det är till och med oftast säkrare att investera i en enda bred fond, till exempel en globalfond, än att försöka pricka fem vettiga, smalare fonder.Anledningen att så många ändå väljer fem fonder, kan bero på en nedärvd mänsklig instinkt. Psykologiska studier i många olika sammanhang har visat att människor i valsituationer generellt väljer så många alternativ som möjligt, för att kunna utvärdera dem och sedan göra bättre val nästa gång.- Denna smarta mekanism är tyvärr sällan användbar i PPM-sammanhang, då väldigt många i praktiken låter sitt första val stå orört.
I studien fann Ted Martin Hedesström också sparare som inte alls gjort någon ansats att sprida sina risker - kanske för att de hade andra former av pensionssparande och därför var beredda att chansa lite Vissa hade satsat på en enda smal fond, som kanske gått bra de senaste två tre åren.- Men dessvärre är gamla framgångar inte så mycket värda.
Statistiken visar att om en fond gått extremt bra ett år är det inte särskilt troligt att den kommer att gå lika bra även nästa år. Andra hade bara valt en Sverigefond, eller någon annan som låg dem varmt om hjärtat.- Men psykologisk forskning visar att människor generellt är överoptimistiska om sånt som de känner till.Det är alltså ingen slump att Sveriges schlagerfestivalbidrag nästan ofelbart tippas till en bättre placering än det får...
Ted Martin Hedesström konstaterar att det är vanligt att man har en övertro till sin förmåga att göra placeringar. Faktum är att det är väldigt svårt att förutse börssvängningar, även för personer som är insatta i aktievärlden.
- Om det är någon tröst, så finns det studier som visar att även de har en övertro till sin förmåga ...

Tips:
* Om du inte vill chansa med dina pengar, lägg dem i en till två globalfonder, eller en till två generationsfonder.
* Vill du ta ännu mindre risk kan du komplettera dina globalfonder med att lägga lite av pengarna en räntefond.
* Har du valt en generationsfond har du däremot redan en helhetslösning. Det finns ingen anledning att kombinera en generationsfond med andra typer av fonder.
* Om du ändå vill sätta ihop en egen portfölj, se till att få en spridning mellan olika branscher, geografiska zoner och förvaltare.
* Tag gärna hjälp av verktyget "Lotsen" på www.ppm.nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.