Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lear bjuder ny arbetsgivare på lönen

Publicerad

Lear bjuder ny arbetsgivare på lönen

När nu förhandlingarna börjar lida mot sitt slut ser det ut som facken och företagsledningen på Lear kan komma överens. Bland annat erbjuder sig Lear att betala lönen hos en ny arbetsgivare. Tjänstemännen kan även få ersättning för studier.

Metall har ett avtal för sina 800 medlemmar som säger att Lear betalar lönen för fast jobb hos en ny arbetsgivare under en tid motsvarande uppsägningstiden. Företaget kan fakturera Lear på 90 procent och de sociala avgifterna. 10 procent får den anställde i fickan.
För tjänstemännen gäller andra uppgörelser. Man har inte en kollektiv överenskommelse utan förhandlar utifrån varje individ. Men även tjänstemännen har möjlighet att uppbära lön från Lear hos en ny arbetsgivare.
- Går man över till annan verksamhet inom Lear behåller man sin lön. Börjar man hos TWR som tar över fabriken ser man väldigt välvilligt på det också. När det gäller att börja hos andra arbetsgivare kommer vi överens individuellt, vi har inte låst det vid någon summa eller procentsats, säger Ingemar Knutsson, SIF-klubbens ordförande.
Till skillnad från metallarnas avtal tillåter de individuella lösningarna även ekonomisk ersättning vid studier.
- Metalls uppgörelse förutsätter en ny anställning, det gör inte vår. Ledningen ser väldigt positivt på all slags förkovran. Det är många som vill läsa in tredje året på gymnasiet till exempel. Det har de inte behövt tidigare, de flesta har aldrig varit arbetslösa.
Den värsta oron och ilskan har lagt sig i Bengtsfors. Nu ser man med tillförsikt framåt.
- Ja, vi ser väldigt optimistiskt på framtiden. Nedläggningen verkar föra något gott med sig också. Det är inte bra för kommunen att ha en enda stor arbetsplats. Det är bättre att ha flera små, och det tror jag att vi kan få nu. Flera har hört av sig och vill starta i liten skala, säger Ingemar Knutsson.
Han har gott hopp om att alla tjänstemän ska hitta lösningar när uppsägningarna verkställs den första augusti. De med längst anställningstid har ett års uppsägningstid.
- Ingen ska behöva bli missnöjd. Vi hoppas att alla SIF-medlemmar får nya jobb. Det är fler som har saker på gång än som inte har det.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.