Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Anställa sig själv ny chans för arbetslösa

Publicerad

Anställa sig själv ny chans för arbetslösa

Projektnomad eller arbetslös? Ge dig själv en fast anställning. Docent Bo Persson på Handelshögskolan i Stockholm har utformat ett förslag.

- Självanställning är en tredje form av förvärvsarbete jämte tillsvidareanställning och egenföretag, säger Bo Persson.
Det finns 5,5 miljoner invånare mellan 16 och 64 år i Sverige. Endast 3,1 miljoner har fast arbete. För övriga skulle självanställning kunna bli ett alternativ.
Bo Persson har dragit upp riktlinjer på uppdrag av länsstyrelsen i Stockholm. Enligt förslaget ska den som inte har en fast anställning kunna registrera sig och skaffa ett självanställningskonto hos exempelvis Postgirot. I utbyte får han eller hon ett bevis som fungerar som en F-skattsedel. Alla inkomster sätts in på kontot.
Varje självanställd har rätt att göra ett schablonavdrag på 30 procent.
- Det kan vara kostnader för till exempel telefon, redskap och kompetensutveckling.
Den som blir självanställd kan inte ha några andra anställningar.
- Jag tror inte att det här kommer att locka tillsvidareanställda att säga upp sig.
Varför ska man bli självanställd?

- Det finns två skäl till det. Det första är förenklingen. Till skillnad från en egenföretagare slipper du onödigt pappersarbete. Det andra skälet är att vi ska ha en låg självanställningsskatten. Det ska vara möjligt även för dem som tjänar mellan 100 000 och 200 000 om året att kunna försörja sig, till exempel invandrare som har svårt att få fast arbete i dag. Det blir bättre stil på liv och ekonomi.
Tror du att det finns utrymme för en tredje form av förvärvsarbete?

- Hittills har det varit ett väldigt stort intresse och många är positiva till att det prövas. Kanske kommer några länsstyrelser eller kommuner att begära att få pröva det här. Det vore ganska prima.
När kan det tidigast sätta i gång?

- Det måste till ett regeringsbeslut först. Näringsminister Björn Rosengren känner till förslaget och är positiv.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.