Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Miljöprogram för 2000-talet

Publicerad

Miljöprogram för 2000-talet

– Miljöfrågorna har hamnat i bakgrunden, även i facket. Det vill vi ändra på, säger SIF:s arbetsmiljöombudsman Runo Carlsson, som arbetar med ett miljöprogram för 2000-talet.

SIF har fått gehör för sitt arbete med risker i IT-miljön bl a när man nyligen varnade för så kallade dect-telefoner. Ny teknik, slimmade organisationer och ökad stress leder till en allt tuffare arbetsmiljö.
– Vi har rapporter från IT-företag där 35-åringar går in i väggen av utbrändhet. I 85 procent av alla företag fungerar inte den interna kontrollen av arbetsmiljön trots att den varit lagstadgad sen 1992, säger Runo Carlsson.
Han efterlyser fackligt inflytande över arbetsorganisation och teknikutveckling.
– Det gäller inte bara att vi jobbar för mycket, utan vi använder ofta fel utrustning, har fel organisation eller fel utbildning i förhållande till uppgifterna, säger Runo Carlsson och nämner företag där anställda fjättras till datorer dagarna i ända.
– Teknikutvecklingen borde ge oss tid att stanna upp och reflektera, i stället jagar många runt allt snabbare, säger Carlsson och undrar vart ordet livskvalité tagit vägen.
SIF:s arbete med den yttre miljön faller tillbaka på riktlinjer fastställda för snart tio år sedan. Mycket har hänt sen dess, bl a med nya system för miljöstyrning och arbetet med Agenda 21.
– Gränsen mellan arbetsmiljön och yttre miljön har blivit mer diffus. Det saknas en samlad strategi för vårt miljöarbete.
Enligt Runo Carlsson förväntar sig särskilt de yngre större miljöengagemang av facket.
– Det blir absolut ett prioriterat område på 2000-talet.
Ser du någon motsättning mellan tillväxt och miljöhänsyn?

– Det går inte att förorda tillväxt till varje pris t ex att bygga ut miljöfarlig industri. Miljökrav skapar konkurrensfördelar och leder till fler jobb på sikt, säger Runo Carlsson, som hoppas på samarbete med andra t ex med Naturskyddsföreningen.
SIF:s miljöprogram ska vara klart i november och idéer kan lämnas till SIF miljö under Café SIF på hemsidan, www.sif.se.

TOMMY ZETTERWALL © siftidningen 1999

SIF:s miljöarbete
Runo Carlsson vill att facket ska komma in tidigt, innan skadan skett och ser främst tre sätt att arbeta på:
Dra igång forsknings- och utvecklingsprojekt.
Ge råd och rekommendationer, som t ex för dect-telefoner.
Kräva miljörevisioner och informera om framgångsrikt miljöarbete.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.