Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Strid i största klubben över

Publicerad

Strid i största klubben över

Ett års inre stridigheter i SIF:s största klubb kulminerade på onsdagen i val av ny ordförande och beslut att låta klubben leva vidare.

Stockholmsavdelningens allmänna klubb med sina 18 700 medlemmar hade på onsdagen sitt årsmöte. Tillställningen präglades av ilska och spänning allt medan man skulle besluta om klubbens framtid.
Det har i flera års tid stått klart att organisationen inte fyller sitt syfte då antalet aktiva stadigt minskar. Det har talats om att bilda sektioner eller mindre klubbar för att öka engagemanget och därmed demokratin. I onsdags skulle beslut fattas i frågan. Den avgående ordföranden Christina Johansson ville lägga ned klubben och börja på nytt, ett förfarande som dock stred mot stadgarna då den frågan inte fanns med på kallelsen till mötet. I stället beslutades att den nya styrelsen fram till nästa årsmöte ska ha tagit fram ett förslag om hur organisationen ska se ut. Förslaget ska även ut på medlemsremiss.
Vid mötet valdes även en ny styrelse. Christina Johansson avstod från att kandidera.
Varför gjorde du det?

- Jag har gjort mina år, jag har varit med i princip sedan klubben bildades 1986 och suttit i styrelsen lika länge. Min åsikt är att man måste göra något annorlunda i klubbarbetet.
Du lämnade ett brev på årsmötet där du tog avstånd från verksamhetsberättelsen. Varför skrev du över huvud taget under den om du inte står bakom vad som sägs?

- Det var oerhört pressat. Jag förklarade för styrelsen att jag inte stod bakom berättelsen. Vi arbetade mycket med den för att få den bra, men när jag gick därifrån kände jag att jag inte kunde stå bakom.
Varför inte?

- Den strider mot hur jag tycker att en verksamhetsberättelse ska se ut, vilket innebär att ta upp verksamheten det gångna året och inte vem som sagt eller gjort vad.
Är du besviken över hur styrelsens arbete har sett ut?

- Absolut. Ett styrelsearbete ska präglas av att man lyssnar på varandra och ger och tar. Det är vad facket bygger på, att man respekterar varandras åsikter.
Den nyvalda styrelsen är i stort sett intakt från tidigare. Ny ordförande är Linnéa Häggström som jobbar med information om studier i kunskapslyftet för TCO och LO.
- Jag ser fram emot arbetet med tillförsikt. Vi har fått uppdraget att sektionera klubben och det tror jag att vi kommer att lyckas med.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.