Är det inte lite konstigt att det inte funnits en lärobok om genus tidigare?
Jo, det kan jag ju tycka. Man kan ju önskat att skolan skulle ha tagit initiativet och ropat efter en sån här lärobok. Dagens skolundervisning ska genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv men jag tror att det inte alltid är så i verkligheten. Jag tycker att det borde finnas ett eget ämne på schemat som heter genus, i alla fall under en begränsad period innan man får in ett naturligt jämställdhetstänk.
Vad vill du uppnå med boken?
Jag vill både öka kunskapen om genus och få unga människor att reflektera kring kön. Jag sammanfattar forskning som finns på ett lättsamt sätt som ska locka till läsning. Med ökad kunskap kan unga börja ifrågasätta och tänka själva kring sina valmöjligheter. Som tjej eller kille lär vi oss vara på ett visst sätt, ofta omedvetet. De flesta tror att man har samma möjligheter, men kön begränsar mer än vad vi tror.
Något som var viktigt för mig var att det skulle finnas utrymme att skriva en bok som vänder sig lika mycket till killar som tjejer. För killar drabbas också negativt av genussystemet som till exempel att killar inte får visa att de känner smärta på samma sätt som tjejer.
Mer lika än olika
Äntligen kan jag rensa bokhyllan från "Män är från mars och kvinnor är från Venus" och andra tramsböcker som försöker hjälpa mig att förstå skillnaden mellan män och kvinnor. För enligt den amerikanska forskaren Janet Shibley Hyde är kvinnor och män mer lika än olika. Dessutom har vi alla möjligheter att förstå oss på varandra. Hon har sammanställt 46 studier från 1980-talet och framåt i en rapport i American Psychologist.
Män och kvinnor är lika varandra vad gäller bland annat kroppsspråk, ledarstil och inlärningsförmåga. Kvinnor är inte heller mer mjuka och omhändertagande än män i sin ledarstil.
Få mammor jobbar heltid
Andelen kvinnor som jobbar heltid minskar kraftigt efter föräldraledigheten. Männens arbetstid påverkas nästan inte alls. Det visar en ny undersökning från LO om föräldrar som fick sitt första barn under 2000-2001.
Före föräldraledigheten arbetade 75 procent av kvinnorna heltid mot 94 procent av männen. Efter föräldraledigheten jobbade endast 47 procent av kvinnorna heltid, motsvarande siffra för männen var 93 procent.
Undersökningen visar också att arbetarkvinnor arbetar heltid i betydligt lägre utsträckning än kvinnliga tjänstemän. Efter en tids föräldraledighet minskar skillnaden eftersom arbetstiden för kvinnliga tjänstemän minskar mycket.
Ja till mångfald - nej till islam
Svenskar är positiva till ett mångfaldssamhälle. Alla ska ha lika rättigheter oavsett var man är född. Men däremot är inställningen till islam i Sverige mer negativ. Det visar Integrationsverkets nya rapport Integrationsbarometer 2004 som är en återkommande studie om allmänhetens inställning till integration, mångfald och diskriminering.
Barometern visar på att allmänheten är starkt positiv till mångfald i befolkningen.
78 procent av de tillfrågade anser att det är "bra för Sverige att människor från olika kulturer blandas med varandra".
Inställningen till islam är inte lika positiv.
Många tycker att värderingar inom islam inte är förenliga med svenska värderingar. Fyra av tio är negativa till moskébyggande och 53 procent är emot att kvinnor bär slöja på arbetsplatsen. Sex av tio medger att de har dåliga kunskaper om islam.