Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Öppna löner gynnar kvinnor

Publicerad

"Öppna löner gynnar kvinnor"

Att avskaffa de hemliga lönerna borde vara ett sätt att komma åt löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Det ansåg de högskolestuderande som debatterade med facket och SAF på SIF-konferensen "Hela lönen, halva makten".

SIF-Jönköping var värd för konferensen, förbundets fjärde på tio år på temat jämställdhet.
Ditte Roos och Marcus Gyllström, studerande på handelshögskolan, fick frågan om öppna löner borde införas i företagen precis som i offentliga sektorn. Både stödde idén.
– Vi ungdomar har inget att dölja. Jantelagen och svartsjukan tar vi bort, sa Ditte Roos.
Representanterna för parterna var mer svårflörtade.
– Lönerna är konfidentiella utom där det finns frivilliga öppna löneklubbar, konstaterade SIF:s förhandlingschef Isa Skoog.
– Öppna löner har varit lite tabu, som att tala om vem man röstar på. Det kanske får lösas på det egna företaget, sa Kenneth Krantz, SAF:s regionchef.
Kenneth Krantz menade att facket och arbetsgivarna har ett gemensamt ansvar att rätta till den osakliga löneskillnaden på cirka 1 500 kr i månaden mellan industritjänstemän av olika kön. Isa Skoog trodde att den orättvisan skulle kunna vara borta om fem år, medan löneskillnader på grund av olika yrken tar betydligt längre tid att utjämna.
SIF-ordföranden Mari-Ann Krantz hade hoppats på besked av Margareta Winberg om eventuella stimulanser till kompetensutveckling i vårpropositionen. Ministern hade dock fått förhinder och i stället skickat sin politiskt sakkunnige Lars Bäck. Han gav inga löften men berättade att regeringen i dagarna tillsätter en utredning om jämställdhetsmärkning av företagen. Winberg bjuder i vår in parterna till samtal om löneskillnaderna.

BJÖRN ÖIJER © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.