Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sökande efter ny ledare startar

Om två år ska HTF välja ny förbundsordförande när Holger Eriksson drar sig tillbaka med ålderns rätt. <br />Därför har Stockholmsavdelningen redan nu tillsatt en arbetsgrupp som ska se vilka krav man ska ställa på den nye ledaren.<br /><br />
Publicerad
Det var på Stockholmsavdelningens styrelsemöte i december som en arbetsgrupp tillsattes för att ta fram de kriterier som en ny ordförande ska väljas efter.
-Det har hänt mycket i förbundet sedan det förra ordförandevalet. Vi har skilt på den politiska ledningen, som utgörs av de förtroendevalda, och den verkställande ledningen. Det borde leda till lite andra förutsättningar när ordföranden väljs, säger Anne Thelander, som är ordförande i Stockholm.
-Vi vill ha lite tid att fundera över vilka kriterier som ska gälla. Därför tycker vi att det är dags att börja arbetet nu.
Under året ska arbetsgruppen komma med ett förslag. Sedan har man tänkt att ta upp en diskussion med andra avdelningar om deras åsikter i frågan.
-Vi vill börja en förankringsprocess innan namndiskussionen inleds. Så småningom är det förbundets valberedning som ska arbeta med frågan, säger Anne Thelander, som också sitter i valberedningen.
HTF har tidigare haft som tradition att ordföranden och vice ordföranden valts bland anställda i förbundet. Det har varit höga chefer som kommit i fråga för uppdragen. Ordföranden var då också kanslichef och högste ansvarig för de förbundsanställdas arbete.
När HTF omorganiserade fick den nyinrättade posten som kanslichef högsta ansvaret för att verkställa beslut och ordföranden blev den högste politiskt ansvarige. Det ändrade förutsättningarna för de högsta förtroendeposterna.
För några år sedan fastställde valberedningen följande kriterier för ordförandena: ha visioner, vara en bra ledare, vara utåtriktad, vara verbal, vara en god pedagog, ha social kompetens, ha civilkurage, vara lyhörd och samhällsengagerad.


Till flodvågens offer


På ett extra sammanträde torsdagen den 30 december beslutade HTF:s förbundsstyrelse att skänka 150 000 kronor av förbundets medel till Röda korsets insamling "Flodvågornas offer".
Med anledning av det svåra och ofattbara som inträffat tog förbundsstyrelsen detta beslut.
Flera HTF-klubbar har också startat egna insamlingar.
Ett par internationaler, ITF för transporter och UNI för bl a handels- och kontorsanställda, har inlett insamlingar för att återuppbygga drabbade fackförbund. Både personer och förbundshus har drabbats av katastrofen.


Certifiera kabinpersonal


HTF kräver att kabinpersonalen i flyget certifieras. Förbundet anser att den grundläggande utbildningen för dem ska vara allmän och inte kopplat till ett enskilt flygbolag. Piloter, flygtekniker och säkerhetspersonal har redan certifiering, men inte den stora gruppen kabinanställda.
HTF vill ha ett europeiskt direktiv som styr detta. Transportinternationalen ITF, som HTF är medlem i, driver detta som ett världsomfattande krav. I en del länder, som USA och Frankrike, certifieras redan kabinpersonalen.


Dags för Guldnappen


Onsdagen den 16 februari klockan 14.00 delas Guldnappen ut till ett företag som uppmärksammas för sitt jämställdhetsarbete. Det sker i samband med ett seminarium på HTF i Stockholm. Jämställdhetsminister Jens Orback kommer. Föreläsare blir Mikael Nordenmark, Umeå universitet, om rollkonflikter, Ann-Zofie Duvander, Riksförsäkringsverket, om hur våra val påverkar kollektivet och Ylva Elvin-Nowak, Stockholms universitet, om könsneutrala val..


Vad gör ni med Gösta?


HTF:s ledning har startat ett projekt som ska klargöra rollfördelningen mellan förbundsstyrelsen och kansliledningen, efter omorganisationen av HTF. Varför behövs det här projektet, som kallas Gösta?
-Förbundsstyrelsen beslutade för ett par år sedan att den skulle vara en uppdragsstyrelse, men det har inte gått speciellt bra. Vi har inte en klar rollfördelning mellan styrelse och kansli och det har gnisslat i samarbetet. Vem som beslutar i vilka frågor och hur kansliet ska återrapportera till styrelsen är inte tydligt, säger Conny Andersson, ledamot i förbundsstyrelsen.
Är det någon speciell fråga som detta visat sig i?
-Den första frågan där detta blev tydligt var medlemsregistrets lokalisering. Skulle det decentraliseras eller centraliseras. Förbundsstyrelsen ansåg att den ägde frågan och kansliledningen ansåg att det var deras fråga.
-Det var i samband med dessa diskussioner som vi beslöt att göra något åt rollfördelningen.
Har förbundsstyrelsens roll förändrats kraftigt?
-Ja, framför allt ska vi syssla med de övergripande fackligt politiska frågorna och inte för mycket med detaljfrågor. Å andra sidan är inte detaljfrågor och övergripande frågor helt frikopplade från varandra så vi kan nog inte släppa detaljfrågor helt.

Fotnot: Projektet Gösta står för "Genom Ökad Samverkan Tydligare Ansvar" och fokuseras kring tre workshops med förbundsstyrelse och kansliledning under våren. Arbetet leds av konsultfirman Arkwright, som är inriktad på strategier och affärsutveckling för främst näringslivet.



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.