Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Uthållig mästare hade gärna gått flera ronder till

Gamle boxningsmästaren José Carlos Lyra är HTF-medlem och jobbade heltid på brasilianska ambassaden till och med sista mars. I februari fyllde han 75 och ville varken lägga boxningshandskarna på hyllan eller hänga undan jobbkostymen. <br />Men nu har han blivit uträknad från sitt jobb. <br /><br />
Publicerad
- Jag är snabbare i ringen i dag än någonsin tidigare, hävdar José Carlos Lyra, före detta proffsboxare från Bahia, Brasilien.
-Jag vaknar tidigt varje morgon och springer sex till åtta kilometer. Sen går jag till jobbet.
Jobbet har sedan 70-talet varit Brasilianska ambassaden i Stockholm. Där har han sysslat med översättning, men tidigare har han jobbat med det mesta, bland annat suttit i receptionen och arbetat i konsulatet.
- Förut när det var politisk orolighet i Brasilien var det många som kom till konsulatet och var aggressiva och hotfulla. Jag blev hotad många gånger, men de var aldrig någon match för mig som gammal boxare, säger han.
José Carlos Lyra har med sig tre knökfulla klippböcker till mötet på ambassaden. I två av dem har han klipp från mestadels brasilianska tidningar, som vittnar om hans många framgångar i ringen som welterviktsboxare. I en svensk artikel beskrivs han som en av världens bästa proffsboxare i 67-kilosklassen i början av 60-talet.
I den tredje pärmen har han artiklar och krönikor han själv författat och publicerat i brasilianska tidningar.
- Jag har inte bara muskler, jag har hjärna också, säger han och knackar pekfingret i pannan.
Lyra har proffsboxat i USA, jobbat i Tyskland och till Sverige kom han första gången 1963, lockad av den svenska friheten. Han träffade sin första fru här, en svenska - han har varit gift fyra gånger med kvinnor av olika nationalitet och han har ett barn med varje kvinna.
Pension vill han inte höra talas om. Han känner sig inte gammal och påpekar att han har arbetskamrater som är i betydligt sämre fysiskt skick än han själv.
- Jag kan arbeta hur länge som helst, säger José Carlos Lyra.
Fast det får han inte. Nu är det slutjobbat för Lyra. Dagen efter Lön&jobbs besök på ambassaden fick den gamle boxaren till sin stora besvikelse beskedet att han var uppsagd.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.