En annan sökande fick jobb (avslöjades för en gemensam vän vid en blöt tillställning) för att en av rekryterarna hade amorösa avsikter med henne.
Själv tror jag att jag fick jobb på mina meriter, men det kan lika gärna vara för att jag inte höll på fel fotbollslag.
Med vetskap om hur det kan gå till när folk anställs är det nästan döfött att försöka förutse hur man ska agera för att få jobb, men det finns ändå vissa säkra tips. Här följer några av dem, som vi vrider och vänder på för att se hur bra de verkligen är.
Klä dig snyggt.
Å ena sidan....ger det ett bra intryck om du är hel och ren och inte kommer till intervjun i din vanliga säckiga hemmamysoverall.
Å andra sidan....finns det risk att du känner dig obekväm i din roll om du klär upp dig för mycket. Situationen är obekväm nog ändå utan att du ska behöva distraheras av att slipsknuten håller på att strypa dig.
Ta med dig ett utdrag från försäkringskassan som visar din sjukfrånvaro/vab-frånvaro det senaste året.
Å ena sidan....är det ett bra sätt att visa din presumtiva arbetsgivare att du inte stannar hemma så fort du fått en blemma i pannan, eller tar ledigt för vård av barn vid minsta lilla nysning.
Å andra sidan.... kan det (vet jag av egen bitter erfarenhet) verka överspänt om du triumferande och oombedd trycker upp intyget i ansiktet på arbetsgivaren när denne försynt frågar dig om din familjesituation.
Förbered frågor om företaget.
Å ena sidan.... kan det verka som om du är intresserad och påläst om du förberett frågor, trots att du fått veta allt du vill och lite till under intervjun.
Å andra sidan...kan du verka oseriös, jobbig eller underlig om du ställer frågor om hur mycket sprit som brukar serveras på personalfesterna, om företaget kan tänka sig att införa morgonbön eller bekosta dina kindimplantat. Frågor om kollektivavtal, utvecklingssamtal och pensionsförsäkring kanske kan få vissa arbetsgivare att dra öronen åt sig, men de jobben vill du slippa ändå.
Bered dig att svara på frågan om vilka dina tre bästa respektive sämsta egenskaper är.
Å ena sidan....är detta ett utmärkt råd, för av någon outgrundlig anledning verkar många arbetsgivare ha fått för sig att svaren ska kunna ge dem någon uppfattning om vem du är.
Å andra sidan....vilka egenskaper ska man ta upp? Många egenskaper är både positiva och negativa. Envis? Kan väl vara bra om det gäller en arbetsuppgift, men njae, vilken chef vill ha en obstinat medarbetare? Ambitiös? Vad säger det - beredd att gå över lik eller bara duktig i största allmänhet? Social? Jaha, en sån där som tar timslånga kafferaster och bara babblar på. Cheferna kan tolka svaren hur de vill.
Förbered dig på en fråga om dina fritidsintressen.
Å ena sidan....är även detta en fråga som med största sannolikhet dyker upp. Har du något hurtigt fritidsintresse kan det ju vara bra för den presumtive chefen att veta, då tror han säkert att du är en frisk och sund själ i en frisk och sund kropp, läs låg sjukfrånvaro.
Å andra sidan....kan fel fritidsintresse torpedera dina chanser. En bekant aktiv i Feministiskt initiativ, fick beskedet att hon ingalunda kunde kombinera sitt jobb med detta hennes intresse. Så hon lovade att inte engagera sig i FI...varpå arbetsgivaren lämnade besked om att den utannonserade tjänsten dragits in.
Var trevlig.
Å ena sidan .... är det ett ganska fånigt tips. Man ska alltid vara trevlig när man träffar nya människor eftersom det första intrycket hänger kvar länge, länge.
Å andra sidan.... kan trevligheten ibland ligga en i fatet. Jag har själv varit med om en bisarr anställningsintervju på Svenska Dagbladet, där jag fick vänta i en halvtimme och sedan blev utsatt för tredje gradens förhör i en liten låst skrubb där chefen ifråga blåste rök i ansiktet på mig. Det enda som saknades var strålkastarljus rakt i ögonen. Den enda rimliga förklaringen till hans beteende (såvida han inte var fullblodspsykopat) var att han ville se vad jag gick för - ville kolla om jag klarade av att ryta ifrån. Vilket jag inte gjorde, eftersom jag försökte vara trevlig och fick således inte jobbet.
Skratta under intervjun.
Å ena sidan.... har rekryterare poängterat hur viktigt det är att det någon gång under intervjun skrattas. Det är ett tecken på social kompetens att kunna flamsa lite.
Å andra sidan.... finns risken att du skrattar åt helt fel saker. En vän fick en gång när hon sökte jobb på Ikea, frågan om vilken relation hon hade till sina föräldrar och eftersom frågan var så absurd började hon gapskratta. Rekryteraren såg dock inte det humoristiska i saken. Min vän fick inte jobbet.
Var ärlig.
Å ena sidan.... ska man alltid vara ärlig. Att ljuga under en intervju kan straffa sig framöver när lögnerna avslöjas och det gör de oftast. Dessutom sätter man de blivande arbetskamraterna på pottkanten eftersom de måste göra det jobb du påstod dig kunna.
Å andra sidan..... ärlighet lönar sig inte alltid. Jag vet folk som blåljugit om sin kompetens och fått jobb på det. Dessutom finns det vissa saker som en arbetsgivare inte har med att göra - om du planerar att skaffa barn till exempel. De har inte rätt att ställa sådana frågor, och gör de det ändå så finns det ingen anledning att vara uppriktig.
Spegla motparten.
Å ena sidan.... hävdar experterna att det är ett utmärkt knep att spegla sin motpart, det vill säga följa hans eller hennes rörelser. Detta för att motparten undermedvetet ska känna igen sig själv och tycka bra om dig.
Å andra sidan ....kanske motparten upptäcker att du härmas och kan uppfatta det som att du driver med honom eller henne. Man ska akta sig för att spegla någon som har tics.