Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Här är bästa råden för ditt sparande

Den handfasta bankboken är ett minne blott, och om du känner dig förvirrad inför fonder, sparcertifikat och aktieindexobligationer är det inte konstigt.<br />Lön&jobb guidar dig på rätt spår i spardjungeln och har bett privatekonomer om deras bästa råd.<br />
Publicerad
Drömmer du också om att hitta en säker placering som ger hög avkastning? Glöm det. Så här lyder sambandet: En säker placering ger låg men stabil avkastning. För att få hög avkastning måste du ta hög risk, exempelvis spara i en Rysslandsfond. Men kom ihåg att hög risk innebär att risken att förlora pengar också är hög. Tänk på vad som hände med de så populära IT-fonderna som sjönk som stenar när luften gick ur aktiemarknaden för fem år sedan. De var riktiga högriskfonder som steg kraftigt, ibland med flera hundra procent, för att sedan falla lika kraftigt.
En tumregel lyder: ju längre tid sparandet avser desto högre risk kan du ta. Det beror på att chansen att högriskplaceringar lönar sig ökar med tiden. Tabellen bredvid visar hur olika sparformer i snitt har utvecklats under tioårsperioden 1995 - 2005. Den som stoppade pengarna i madrassen har lika mycket i dag som för tio år sedan, 10 000 kronor.
Lågriskalternativen bankkonto och kort räntefond har ökat med ungefär 2 000 respektive 5 000 kr. Obligationsfonder, som innebär lite högre risk, har i snitt ökat med 12 000 kr.
Högsta avkastning har aktiemarknaden gett som också är högriskalternativet. Värdet har tredubblats men resan dit har varit skakig. Under de första fem åren steg Stockholmsbörsen kraftigt, sedan kom kraschen. Om du hade behövt pengarna efter fem år är risken stor att du förlorat pengar. Det är därför man säger att högriskplaceringar ska ske på lång sikt. Men kom ihåg att högriskplaceringar betyder just hög risk och det finns inga som helst garantier för att investeringen kommer att slå väl ut.
Nu har börsen åter klättrat uppåt en tid vilket har fått allt fler att åter intressera sig för aktier och fonder. Men var försiktig, förmodligen kommer även denna uppgång att följas av en nedgång. Och var på din vakt när du ser ord som "raketfonder" och "vinnaraktier" pryda löpsedlarna. Raketer störtar och vinnare kan snabbt bli förlorare.
Innan du börjar spara kan du ställa dig tre frågor: när behöver du pengarna, vad sparar du till och vilken risk är du beredd att ta? När du har svarat på de tre frågorna har du grundförutsättningarna för ditt sparande klart, du vet vad du sparar till och om du kan, eller är beredd att, ta risk. Nu återstår att bestämma var pengarna ska placeras.
- Ingen kan säga vilka aktier eller fonder som kommer att gå bäst i framtiden. Och egentligen spelar inte det så stor roll. Det viktiga är att man bestämmer sig för hur man ska placera, t ex i globalfonder, och sedan jämför några alternativ mot varandra. Dessutom vill jag rekommendera regelbundet sparande, t ex ett månadssparande som dras direkt från lönekontot, säger Annika Creutzer, privatekonom på Skandiabanken.
En annan fördel med regelbundet sparande är att man på så sätt sprider ut köpen. Ibland köper man när börsen är dyr, ibland när den är billigare. Men som tabellen visar så har även fastigheter varit en bra investering.
- De som har stora lån bör amortera för att få ned kostnaden och risken. Kom ihåg att sparandet är bundet i bostaden och när du säljer så behövs ofta pengarna för att köpa en ny bostad. Det är långt ifrån säkert att man gör en vinst i slutändan och därför bör man komplettera med annat sparande på ränte- och aktiemarknaden. Lägg alltså inte alla ägg i samma korg, säger Ylva Yngveson, chef på Institutet för Privatekonomi på Föreningssparbanken.


Så har 10 000 kr utvecklats under tio år
1995 mar-2005
Bankkonto 10 000 11 998
Kort räntefond 10 000 15 169
Obligationsfond 10 000 22 100
Aktier ej utdelning 10 000 27 600
Aktier med utdelning 10 000 35 200
Fastighet landet 10 000 19 674
Västsverige 10 000 20 374
Stor-Göteborg 10 000 22 850
Stor-Stockholm 10 000 23 544
Östra Mellansverige 10 000 18 889
Madrassen 10 000 10 000

Källa: Institutet för Privatekonomi, Föreningssparbanken.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.