Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

TWR tar över i Bengtsfors

Publicerad

TWR tar över i Bengtsfors

På måndagen avslöjades att det brittiska företaget TWR – Team Wilkinson Racing får statliga stödmiljoner och placerar en bilfabrik i Bengtsfors. Man räknar med 500 nya jobb.

När Lear lämnar Bengtsfors träder TWR in i stället. TWR ska tillverka nischvagnar såsom taxibilar och minibussar i Bengtsfors.
- Det är oerhört goda nyheter. Det här hade vi inte väntat oss. Metall har varit delaktiga, de har gjort ett bra jobb, säger Ingemar Knutsson, SIF-klubbens ordförande.
Det var vid en presskonferens med landshövding Göte Bernhardsson och näringsminister Björn Rosengren som det avslöjade att TWR, som tillsammans med Volvo äger Autonova i Uddevalla, ska ta över Lears lokaler och starta biltillverkning. I år ska man anställa 180 personer, men till 2003 hoppas man att fabriken ska ha 400-500 anställda.
- Det är inte så att de tar över personalen rakt av. Alla kommer att sägas upp från Lear. De första uppsägningarna är från den 1 augusti. Man har också gått med på från både företagets och facken sida att stryka ett streck över det som varit. Det blir inga vidare åtgärder med stämningar eller så, säger Knutsson.
Lear åtar sig att se till att det blir en bra övergång när man nu lägger ned i Bengtsfors. Dessutom har man lovat att starta ett plasttekniskt center i Färgelanda i Dalsland. En investering på 3 miljoner, där staten går in med lika mycket.
- Lear vill reparera sitt skamfilade rykte. Vi är mycket positiva. Det har varit en jobbig period, men det här lovar gott. Det blir en nystart för oss alla, säger Ingemar Knutsson.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.