Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Vi saknar ... -nummer 9/98

Publicerad

"Vi saknar förbundets stöd"

Tjänstemännen på Barsebäck känner sig övergivna av förbundet.
– Vi märker inget stöd alls från SIF centralt, säger Bo Strandberg, klubbordförande.

Den sista juni i år ska den första reaktorn på Barsebäcks kärnkraftsverk stängas. På det hotade verket pågår in i det sista en kamp för att få regeringen att ändra sig.

Framförallt handlar det om att mobilisera en stark opinion till stöd för de anställda och deras arbetsplats.

– Vi gör så mycket vi bara kan, säger Bo Strandberg. Men man frågar sig vad förbundet i Stockholm gör. Om de gör något alls.

– Det är konstigt. Här har man först haft en livlig debatt på kongressen, och förbundet kommer fram till att det står på vår sida. Och ändå görs inget för att driva det här. SIF borde kunna göra sin röst hörd som ett starkt förbund.

Besvikelsen bland medlemmarna på kärnkraftverket är stor. Visserligen vet de att de flesta fackförbund står på deras sida, men stödet är mer tyst än aktivt, menar de.

Dan Ericsson i SIF:s förbundsstyrelse arbetar mycket med energifrågorna. Han förstår Barsebäckssifarnas ilska.

– Det är klart att de är besvikna, på politikerna och på alla. Men vi i förbundet har gjort vad vi har kunnat. Vi har talat om att det är fel. Vi har gått ut i artiklar, och vi har tagit upp det med politiker. Vi har påverkat på alla jävla kanter, men det spelar ingen roll. Regeringen har bestämt sig, säger Dan Ericsson.

– Jag vet inte vad vi skulle ha kunnat göra i stället. Kanske ockupera riksdagshuset. Men när de inte lyssnar på vad miljoner människor tycker så tror jag inte ens att det hjälper.

MAGNUS A JACOBSSON

Juridiken till hjälp

Barsebäcks omedelbara framtid avgörs just nu i Regeringsrätten.

Sydkraft har tagit juridiken till hjälp för att försöka stoppa den första stängningen av ett kommersiellt kärnkraftverk i Sverige.

Företaget har vänt sig både till Regeringsrätten och till EU-kommissionen.

Ett första utslag från regeringsrätten väntas komma i mitten av maj, det vill säga vilken dag som helst. Då ska rätten ha beslutat om stängningen av kärnkraftverkets första reaktor kommer att kunna genomföras den sista juni eller inte.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.