Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Anställda positiva till förändringar

Publicerad

Anställda positiva till förändringar

Ökad stress men en positiv attityd till förändringar och till den egna arbetsplatsen präglar dagens arbetsmarknad enligt en undersökning från Ernst & Young.

Konsultföretaget Ernst & Young har för tredje året i rad genomfört en undersökning om svenskt näringsliv. Denna gång har man undersökt arbetstagarnas respektive företagsledarnas syn på framtidens arbetsmarknad.
Undersökningen har gjorts i samarbete med Temo. Företagsledare från 35 av Sveriges 100 största företag och 1000 slumpvis utvalda personer har intervjuats om sin syn på vad som kommer att betyda mest i framtidens arbetsliv. Undersökningens resultat visar bland annat att de anställda är betydligt mer förändringsbenägna än vad som tidigare framkommit.
Sju av tio anställda har varit med om en omorganisation de senaste tre åren och lika många upplever förändringar som något positivt.
80 procent sade sig vara stolta över sin arbetsplats.
Det man upplever som viktigast på arbetsplatsen är relationer med kollegor och chefen. Chefens förtroende har stor betydelse.
Det är ingen myt att anställda känner av större stress. 64 procent upplever stress på arbetet ofta eller mycket ofta. De främsta orsakerna sägs vara för mycket arbete och för lite resurser. 13 procent säger att de söker sig till en stressig tillvaro för att de trivs med det.
Tre fjärdedelar av de intervjuade arbetar regelbundet övertid. 36 procent jobbar över varje dag.
67 procent av de anställda är fackligt anslutna, en siffra som ökar med utbildningsnivån. Inom industri- och tjänsteproduktion är fler anslutna.
Företagsledarna fick lista chefens viktigaste egenskaper i framtidens företag, och det är de "mjuka" sidorna som dominerar:
- samarbetsförmåga
- kommunikativ förmåga
- öppenhet
- ödmjukhet
- respekt
- lyhördhet
- tydlighet
- ärlighet
- generositet
- empatisk förmåga
Samtidigt tror flera att cheferna kommer att bytas ut oftare i framtiden. Olika stadier i ett företags utveckling kräver olika egenskaper.
Både arbetstagare och arbetsgivare sätter flexibilitet högt. Men vad som avses skiljer sig åt. När den anställde vill kunna anpassa arbetsmängden över dagen eller året för att kombinera med familjeliv, vill arbetsgivaren kunna anpassa organisationen efter efterfrågan.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.