Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Optimism inför Forduppköp

Publicerad

Optimism inför Forduppköp

Facken på Volvo personvagnar har anlitat två löntagarkonsulter, Metalls utredningschef Håkan Arnelid och SIF:s utredare Nils-Åke Carlsson.

Facken på personvagnar vill bland annat ha svar på hur det blir med inflytandet och vinstdelningen för att kunna ta ställning till Volvo-Fordaffären.
- Vi ser att PV skulle ha svårt att klara sig ensamma i framtiden. Affären mellan Chrysler och Daimler har skakat om bilindustrin, säger Volvo personvagnars representant i PTK, Lars-Göran Larsson.
Frågeställningarna kring Volvo-Ford är i stort sett desamma som när man diskuterade ett sammangående med Renault 1994.
- Det handlar om PV:s överlevnad, det vet vi. Alternativet är Ford eller någon annan. Om man jämför med Renault affären så är det mycket större optimism nu. Man tror att det ska gå bra, säger Lars-Göran Larsson, men han vill inte själv ta ställning förrän löntagarkonsulterna är klara med sin rapport.
Till hjälp för analysen ska man tala med folk från Jaguar, som ägs av Ford, och ledningen på Ford i USA.
- Det som syns är Fords resurser. Jag har bland annat pratat med folk i Köping och Skövde och de ser affären som en ren överlevnadsfråga. De har större möjligheter i Ford-sfären. Jag upplever att de flesta medlemmar är positiva.
Han menar att de måste ha starka skäl för att motsätta sig affären. Bland de frågor lönekonsulterna har att utreda är hur personalinflytandet kommer att se ut i det nya bolaget.
- Vi har ju vår vinstdelning och våra pensionsfonder som vi vill ha med i det nya bolaget. Det är en förutsättning för affären. Vi förhandlar och tecknar avtal med Volvo, och de är positiva till det. Affären är så snabb så vi hinner inte förhandla klart om allt, en del blir mer viljeyttringar. Men det ser bra ut än så länge.
Löntagarkonsulterna kommer från de egna leden i facket, men att det skulle påverka företagets mottagande av rapporten tror inte Lars-Göran Larsson.
- Det har inte varit några tveksamheter. Man betraktar dem nog som professionella, det är bara en fördel att de är från facket, de vet ju vad det är vi vill ha svar på. Dessutom kan det hjälpa till att höja statusen på våra förbund utåt, att vi har den kunskapen.
Den 8 mars hålls Volvos extra bolagsstämma där man ska rösta om försäljning.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.