Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Torgny Mogren ledamot i SIF:s studiestiftelse

Publicerad

Torgny Mogren ledamot
i SIF:s studiestiftelse

Gamle skidkungen Torgny Mogren är en av fem ledamöter i styrelsen för SIF:s studiestiftelse, som har till uppgift att stödja medlemmarna ekonomiskt när de vill kompetensutveckla sig.

Hej Torgny! Blev du smickrad när du blev tillfrågad att sitta med i styrelsen?
- Ja, det blir man ju. Det är en utmaning eftersom jag inte riktigt vet vad det går ut på ännu. Vi ska träffas så jag kan få lite information.
Vad hoppas du kunna bidra med?
- Det är mina erfarenheter från idrottsvärlden.
Vad är kompetensutveckling inom idrotten?
- Att utveckla sig hela tiden och ligga före alla andra. Skaffa information och kunskap. Det är ett stort arbete.
Var du tvungen att fundera länge innan du tackade ja?
- Jag fick inte så mycket tid, det var väl från tisdag kväll till onsdag middag. Jag har ju hållit på med idrott hela mitt liv, det här är ett sätt att skaffa sig livserfarenhet. Jag måste vidga vyerna lite grann.
Men nu är du i Ramsau och hjälper skidlandslaget inför VM?
- Ja, jag testar skidor och valla. Jag kanske har tackat ja till för mycket så jag trasslar in mig alldeles. Nejdå, det tror jag inte är något problem.

Stiftelsen disponerar över 350 miljoner kronor som ska delas ut framför allt i form av litteraturstöd. 188 ansökningar har hittills beviljats stöd à 1000 kronor vardera.
På SIF glädjer man sig åt att Torgny Mogren ingår i styrelsen.
- Det är jätteskoj att han kunde ställa upp. Vi har mycket att lära av idrottsvärlden, säger Anders Widlund, förbundssekreterare.
Styrelsens uppgift är att dra upp riktlinjer och fatta policybeslut för verksamheten.
Övriga ledamöter i stiftelsen är: Mari-Ann Krantz, förbundsordförande, Siw Kalliostenmaa Öman, Ung i SIF, Ulf Sjöberg, avdelningsordförande SIF syd, Per Erik Ellström, professor Linköpings universitet.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.