Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Oro för nedläggning på Vin & Sprit i Sundsvall

Om inte alkoholskatten sänks hotas Vin & Sprits fabrik i Sundsvall av nedläggning befarar Sifklubbens ordförande Ann-Kristin Lennerth.
– Får vi sälja ännu mindre kommer produktionen att flyttas utomlands, säger hon.
Anita Täpp Publicerad

Vin & Sprit har två fabriker i Sverige. I Åhus framställs enbart exportframgången Absolut Vodka. I Sundsvall produceras alla övriga svenska spritdrycker, men enbart för den inhemska marknaden, vilket gör fabriken helt beroende av Systembolagets försäljning.

Under de senaste fyra åren har produktionen gått stadigt nedåt. Förra året producerades 14,5 miljoner liter spritdrycker, i år bedömer produktcheferna att man kan sälja 13,8 miljoner liter till Systembolaget.

Innan ett första varsel kom 2004 fanns nära hundra anställda vid Sundsvallsfabriken. Efter ett ytterligare varsel i höstas har personalstyrkan reducerats till 83 och enligt Ann-Kristin Lennerth finns nu en stark oro inför framtiden bland personalen.

– I dag är vi så få som det går att vara på produktionslinjerna. Om volymerna blir ännu lägre blir omkostnaderna per framställd liter för stora med den nuvarande personalstyrkan. Och då kommer produktionen att flyttas till någon av Vin & Sprits fabriker utomlands, säger hon.

Sifklubben ser den numera EU-anpassade införselkvoten som en självklar orsak till problemet och anser därför att alkoholskatten måste sänkas, vilket både Sifklubben och koncernfacket försökt få politikerna att ta beslut om.

Några moraliska betänkligheter, med tanke på att en skattesänkning skulle kunna leda till att svenskarna dricker mer, har Ann-Kristin Lennerth inte.

– Vi måste naturligtvis värna jobben i första hand. Dessutom är ju konsumtionen redan hög och vi tycker det är bättre att spriten säljs av Systembolaget eftersom det också innebär att staten får skatteintäkter som den annars inte får, säger hon.

Regeringen har förklarat sig vara villig att sänka spritskatten med de 40 procent som alkoholinförselutredningen föreslagit medan samarbetspartierna, vänsterpartiet och miljöpartiet, är emot en skattesänkning. Enligt regeringens senaste besked kommer ingen sänkning av spritskatten att ske innan valet i höst.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.