Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Uppsägningarna ligger kvar på AssiDomän

Publicerad

Uppsägningarna ligger
kvar på AssiDomän

Löntagarkonsultens rapport hjälpte inte. Företagsledningens krav står fast – 120 ska bort från AssiDomän Kraftliner i Piteå.

- Det ser illa ut för oss, säger en påtagligt nedslagen Roland Johansson, SIF-ordförande på företaget.
Runt 120 av 650 anställda riskerar att förlora sina jobb, varav 31 tjänstemän.
- Ledningen har inte tagit någon som helst hänsyn varken till löntagarrapporten eller till våra argument. Fakta har inte hjälpt.
Det var i höstas som den nya vd:n meddelade att vinsten var för låg och att nästan 20 procent av arbetsstyrkan på Kraftliner skulle bort.
- De vill öka vinsten från en redan hög nivå. Det går inte dåligt för oss, tvärtom.
Några minskningar i produktionen är inte aktuella. Ledningen medger att det till och med kan tillkomma arbete.
- Det som görs i dag ska göras i morgon också. Redan nu har vi en jäkla massa övertid. Vd har inte på något sätt sagt hur vi ska sköta arbetet med mindre personal, säger Roland Johansson.
Klubben söker nu hjälp hos förbundet centralt. Men inte villkorslöst.
- Vi får se vad de har att erbjuda. Det måste vara något konkret. Om det bara förlänger lidandet en vecka eller fjorton dagar får det vara. Medlemmarna har det jobbigt nu. De har jobbat här länge och det finns inga möjligheter till nya jobb.
På onsdag fortsätter förhandlingarna.
- Det var meningen att vi skulle gå kraftfulla in i 2000-talet. Visa musklerna. Så kom det här.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.